Rendkívüli állapotban...
2020. március 13. írta: MammyPress Média

Rendkívüli állapotban...

virus_illusz.pngRendkívüli helyzet van – hirdette ki a kormány! Nem akarok róluk beszélni, mert az egészség nem politika kérdése kéne legyen! Nem akarok vádaskodni, hogy ha előbb hozzák meg ezeket az intézkedéseket, akkor most 0 – azaz nulla – lehetne a fertőzöttek száma, hiszen minden eddig ismert esetet megakadályozhatott volna. Ezek most nem számítanak! Egy dolog számít: minél hamarabb, minél kisebb testi-lelki-anyagi károk mellett eljutni a végére…

Mert igen: egyszer ennek is vége lesz…

Most azonban nyakig benne vagyunk, és rajtunk is múlik, hogy meddig kell kitartani! De úton-útfélen azt látom, hogy mindenki kijátszani próbál jó magyar szokás szerint, és mindenki „dafke” alapon fújja a magáét, legyen az hétköznapi ember, vagy bármely színekben lévő politikus – és ez biztos, hogy nem vezet jóra!

Ne gondolja bárki, hogy ebből jól jöhet ki! Lehet, úgy tűnik: a boltosok talán aratnak – de ez csak múló pillanat, mert az embereknek nincs tartaléka, hamarosan nem fognak tudni vásárolni! És csak remélhetik, hogy nem fajulnak el a dolgok odáig, hogy a kormány – ebben a helyzetben megteheti –mondjuk lefoglalja a készleteiket a karanténban lévő emberek ellátására.

Nem szeretnék most kormányfő lenni! Elsősorban azért, mert minden áldozat, minden kár az én lelkemet terhelné, akár tisztába vagyok vele, akár nem! Minden döntés engem terhelne, és ez nem az a helyzet, amikor jó döntéseket lehet hozni. Könnyű például azt követelni, hogy zárják be az iskolákat, és van is benne ráció: hiszen a gyerekek hordozhatják a vírust, és pluszteher a tömegközlekedésben, és a tanári kar veszélyeztetve van – de ugyanakkor: a szülők, tanárok kiesnek a munkából, a nagymamák veszélyeztetettek, nem jó ötlet rájuk bízni, és nincs garancia arra, hogy egy-két hét múlva vége az egésznek, sőt! Könnyű a határokat lezárni akár, de a zárt határ emberek megélhetését és az amúgy is ingatag gazdaságot is sújtaná! Szóval nem egyszerű!

Magam is drágán fizetek a járványért: a zenekarom épp turnézott, és nagyszabású koncertre készült, sokszázezres költségvetésünk úszott el a semmibe! A rendezvényeimet – ami az egyik fő munkám lenne – tucatjával mondják le. A másikban még dolgozhatok, de ha bedőlnek a cégek, mint 2008-ban, akkor nem lesz kinek könyvelni… Három gazdasági ág, ami személyesen érint, és abból kettő totálisan taccsra téve, a harmadik inog – hogy lehetne így tervezni bármit is? Miközben a költségeink nem csupán megmaradnak, de még emelkednek is?

Igen, ez a bizonytalanság nem csak minket, de mindenkit felemészt! És a legrosszabbnak a tehetetlenség tűnik benne… Csakhogy nem vagyunk tehetetlenek!

Tudomásul kellene venni, hogy ez egy ideiglenes állapot, ami veszélyes, de ez nem azt jelenti, hogy jön a vírus és „mindmeghalunk”. Sokan vannak, akiken szinte tünetmentesen átszalad, vagy legfeljebb némi influenza-szerű tüneteket produkál! De nagyon sokan – mai adat alapján 70ezer környékén – már meggyógyultak, csak ezt nem szokták annyira reklámozni. Nem félni kell, főként nem rettegni, hanem józan paraszti ésszel végiggondolni, mit tehetünk saját egészségünkért, családtagjaink biztonságáért! Ez, és csakis ez most a legfontosabb! A ránk erőltetett pánik csak ront a helyzeten, és mindenki ész nélkül csinálja a hülyeségeket, kockáztatva ezzel a sajátján kívül mások egészségét, és potenciálisan gátolva azt, hogy ez a rémálomnak is beillő helyzet mielőbb véget érhessen!

A szívem szakadt meg, amikor a zenészeimnek meg kellett mondanom, hogy a több hónapnyi, évnyi munkájuk gyümölcsét most a korona vírus kebelezi be… De megtettem, és tudom: jön majd folytatás, akkor is, ha elölről kell kezdenünk szinte mindent. Tudom, mennyire nehéz… Rajtuk kívül négy gyerekem és két unokám egészsége és biztonsága azonban sokkal fontosabb, minthogy azt nézzem, hogyan játszhatnánk ki a törvényeket, amelyek – jók vagy rosszak – de azt szolgálják: vége legyen!

Ne a dafkét, ne az ellentmondást keresse egyikőtök se! Sem a vírus, sem a „szövődményei”, a kialakult patthelyzet nem ismer pártszíneket: csak viszi, ami vihető. Jobbról, balról, szépeket, csúnyákat, okosakat, butákat! Ne a különbséget keressétek, mert az most nem előre visz: csak együtt lehet érdemben tenni azért, hogy mielőbb vége legyen! És csak egy dolgot tehetünk ezen kívül: az alapvető szabályokat betartva vigyázunk magunkra és a családunkra! Erre koncentráljunk minden erőnkkel, és ne arra, hogy milyen nemzetiségű a beteg, vagy hogy a kormány, avagy az ellenzék a hülyébb… Most nem ők az ellenség, hanem a vírus, és ha nem erre koncentrálunk, mi magunk válunk azzá!

Nézem a családomat és a zenészeimet, látom mellettük a barátaimat, az ismerőseimet… Csak remélem, hogy mielőbb visszatér az életük a régi kerékvágásba. Csak remélem, hogy mind ott lesznek. De ez nem a kormányon, nem az ellenzéken, nem a valláson, az állampolgárságon múlik elsősorban, hanem rajtunk, mindannyiunkon! Hogy képesek vagyunk-e ezeken a dolgokon túllépve, józanul előre nézni és tenni, amit tenni kell!

Én nem bízok a politikusokban, egyikben sem. De önmagamban igen, és a szeretteimben is. És ha már ennyit beszéltem a zenekaromról, akkor az egyik dalukkal zárnám soraim:

Bármi történt: reggel felkel a Nap
Rajtad múlik: kelj fel! Rázd meg magad!
Menj tovább az úton, bárhogy is fáj…
Rosszat mindig jó követ – de akarnod: muszáj!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr9415520258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.14. 08:00:53

A lényeg: Zorbán okozta a járványt. Ha a Gyurcsány-Bajnai házaspár lenne a ME, nem lenne járvány.

MammyPress Média 2020.03.14. 10:31:02

@MAXVAL bircaman közíró:
Mit mondhatnék: rátapintottál a lényegre, sikerült leszűrd belőle a nagy igazságot! Pedig olyan jól elrejtettem, de éleslátásodnak köszönhetően most lebuktam!

Utóirat: neked mindenről GYF jut eszedbe?!?

rudo 2020.03.14. 11:39:50

@MammyPress Média: "Utóirat: neked mindenről GYF jut eszedbe?!?"

- hát ilyen ez a szerelem... ;)

DR. Smit Pal 2020.03.14. 13:53:40

Ugy kene modositani a virust, hogy csak a lipsiket fertozze meg.

eßemfaßom meg áll 2020.03.14. 13:57:45

"Nem akarok róluk beszélni, mert az egészség nem politika kérdése kéne legyen! "

ehhez képest a folytatás...

"Nem akarok vádaskodni, hogy ha előbb hozzák meg ezeket az intézkedéseket, akkor most 0 – azaz nulla – lehetne a fertőzöttek"

Köszönjük Utólag Okos Kapitány!

"Nem szeretnék most kormányfő lenni! Elsősorban azért, mert minden áldozat, minden kár az én lelkemet terhelné"

Miért is?

Gleccsertetű 2020.03.14. 15:48:15

Hát igen, nem szeretnél kormányfő lenni, mert az felelősséggel jár, ezért inkább választod felelősség és javaslatok nélküli kritizálást. Ami a legkönnyebb. Ilyen ez a libsi szakma

HaD 2020.03.14. 16:35:35

Elnézést...nem ide vágó téma...tudja valaki hogy a migráncsok hova lettek??? Kicsit belealudtam....mi állította meg őket??? Vagy meg sem álltak??? Hova lettek????

MammyPress Média 2020.03.14. 16:40:53

@HaD: Soros jutalomszabadságra küldte őket, hogy kipihenjék a sok megbízást!

Kicsit komolyabban: csak azt tudom, hogy hosszú évek óta első alkalommal hallottam úgy Orbántól egymás után több mondatot, hogy nem volt benne egyetlen soros-migráns-elmúltnyócév... mi több: ha módszerben nem is, de volt olyan döntése, amivel egyetértettem!

Lehet, mégiscsak itt van az Apokalipszis...

HaD 2020.03.14. 18:52:48

@MammyPress Média: de én tényleg komolyan kérdeztem,hogy hova lettek!!! orbán döntése(már ha az övé?) minden csak nem helyes...a járvány kezelés "szabályai"-t minden elemében jelenleg is tévesen mellőzi...mondjuk az hogy bezáratja az iskolákat azt is csak azért teszi hogy több zs-t kapjon a "szemét" ejutól az "összeomló" gazdaságra;)...ez alapból jó döntés csak nem tudom a kenyéradó gazdái ehhez mit szólnak??? A magyar embernek mindig az utolsó töltényig ki kell tartani hogy a német csapatok megszilárdíthassák az állásaikat:):)...magyarán ott hagynak minket a szarban:)...mint most is...és ehhez az orbán és tárai aszisztálnak...

a nagy hohohorgász 2020.03.14. 19:28:37

Ha az első bekezdés nélkül írtad volna jobb lenne, de akkor megint nem szólna hozzá senki. Újfent egyet értek veled. De azt is látni kell hogy egy vezetőnek baromira nehéz a dolga. Szerintem örülni kell annak hogy Orbán most nyitott az ellenzék felé remélem az ellenzék ezt kihasznalja hogy lássuk ok sem szaralakok. És igen a család a legfontosabb. Remélem ez a vírus osszehozza az embereket a nemes cél felé. Bár erre csekély az esély.

a nagy hohohorgász 2020.03.14. 19:32:38

@HaD: és ki hívja be kulfoldot ha nem az ellenzék? Ember te ennél értelmesebb vagy. Próbálj meg tanácsolni ne csak ekezni. Légy szíves. Tudsz te ha akarsz.

MammyPress Média 2020.03.14. 21:09:52

@a nagy hohohorgász: Az ellenzékről pont olyan jó véleménnyel vagyok, mint a kormányról... igazán remek páros - aminek azonban drágán isszuk meg a levét!

Az első bekezdés... nem utólag okoskodás, ha én hetek óta tudom, hogy ez várható, akkor a kormánytól is elvárhatnék ennyi előrelátást! A véleményem az eddigi intézkedésekről cseppet sem jó, sőt - de ez nem a kritika ideje! Nem számít, hogy mit gondolunk a kormányról, az számít, hogy tegnap 19 fertőzöttünk volt, ma 30 van. EGYÜTT kéne tenni, hogy ez a minden bizonnyal még csúnyán növekedni készülő érték minél kisebb maradjon, és minél kevesebb veszélyeztetett érintsen.

Tőlem még nem olvashattál személyeskedést, nem a létezéséért, hanem a döntéseiért, a cselekedeteiért ítélem el a kormányt. És nem mellékesen az ellenzéket is... És a gondolkodás hiányáért, a habzószájas megnyilvánulásokért híveiket!

a nagy hohohorgász 2020.03.14. 21:23:41

@MammyPress Média: de azt érzed hogy kurva nehéz döntés az egész, bármit dönt mindenki bele tud kötni. Én is, de én sem tudom mi volna a jó mert sehol nincs egy elfogulatlan szakember... Erről pedig mi tehetünk választok. Mindenki óvja a családot ezerrel de ha az Orbán 1 hónappal ezelőtt karantént hirdet te vagy a 3. Aki ekezte volna. Csak azért 3. Mert a szeka meg a blog1 megelozott volna de valószínűleg többen is. Ha levetkozod Orbán utalatod csak Orbán szkeptikussa hitelesebb vagy viszont a blogod meghal. Ezt te nem akarod de így meg ne akarj hiteles lenni mert nem lehetsz.

MammyPress Média 2020.03.14. 22:19:32

@a nagy hohohorgász: Baromira utáltam volna - és most is utálom, mert hatalmas károkat okozott - a helyzetet, bármikor hozza meg ezeket az intézkedéseket. De elég egyértelmű volt, hogy ha minden országba eljut, mi is aligha fogjuk megúszni, és ha időben lépünk, mérsékelhetjük a károkat. Nem az számít, hogy én utálom-e...

Nem, nincs jó döntés... én a suliügyben olyan megoldásra törekedtem volna, ahol az igazgatók dönthetnek. Vidéken indokolatlan még a bezárás, ott több kárt okoz, és nagyobb veszélyt jelent, mint a vírus, szerintem. A városokban pedig meg lehetett volna szervezni, hogy aki tud, otthonról csatlakozzon be az órákba. Így kiscsoportok lettek volna, ellenőrzött körülmények között, és az anyag is halad valamennyire. De mindenképp olyan szakmai bizottságot raknék oda a döntéshez, aki látott már gyereket... és járt mostanában iskolában! Na igen, és nem kormány- vagy ellenzékpárti, hanem (gyerekpárti)szakember!

És igen, valamit kéne mondani a körülöttem százával megtalálható zenészeknek, sportolóknak, színészeknek, rendezvényeseknek, mert ez a pökhendin odahajított "Közös kárviselés" ez erős kegyelemdöfés volt az embereknek...

Orbánt és baráti körét speciel valóban utálom, már Nagy Imre koporsója mellett is hiteltelen volt, és az élet azóta sokszor igazolt. Ezt már aligha fogom levetkőzni, és sokat tett azért, hogy ez ne változzon...
De ő a miniszterelnök, akár tetszik nekem, akár nem. Amilyen ellenzék van, még egy jó darabig így lesz... Ha tudnék bárkit, aki alkalmas lenne - szerintem éjt nappallá téve szervezném a bukását, de egyelőre nem kell ettől féljek. Pedig bárki jobb lenne, ha legalább azt tudja, mit akar...

Én leírom, amit gondolok... Nem mondom, hogy nem örülök, ha sokan látják, de beérem azzal is, ha egy van, aki elgondolkodik. Nem kell egyetértsen, nem célom - csak hogy gondolja át a dolgokat. Akkor már megérte leírni. Általában azok a firkáim, amiket szeretek, jó, ha ötven emberhez eljutnak, talán most már százhoz.
A hitelességemben pedig reggel a tükör a legfőbb mérce. Ami mentén szövődnek a gondolataim, azt tíz éve épp úgy határoztam meg, mint ma. A koordinátarendszer ugyanaz, ha egy-két dolog változott is.

De ez a firka például örülök, hogy kicsit pörög, talán ez is segít, hogy most ne az ítélkezésen, hanem az összefogáson legyen a hangsúly.
És ha most kissé csapongónak és dühösnek tűnök, az pont azért van, mert folyamatosan ennek ellenkezőjével szembesülök, és ez nagyon sötét napokat vetít előre...

a nagy hohohorgász 2020.03.15. 16:10:47

@MammyPress Média: ezzel a firkalmanjal pont az ellenzéki szavazókat nem éred el akiket csak az Orbán gyűlölet tart egyben. Szerintem. Sokat kellene még beszélünk mert tanulnank egymástol. Aki ugyanazt mondja mint te attól nem lehet. Javaslom írj 2 posztot azzal a temakorrel hogy ki miért áll ezen vagy azon az oldalon. Abból meglatod melyik oldal gyűlöl jobban, a demokrácia nevében...

a nagy hohohorgász 2020.03.15. 16:13:00

@a nagy hohohorgász: te értelmes vagy talán tudsz válaszolni arra a kérdésre hogy amikor Orbán még nem tiltotta be az oktatást az volt a baj amikor betiltotta akkor meg az..... Hogy van ez????

MammyPress Média 2020.03.15. 20:06:17

@a nagy hohohorgász: Oldal nem tud gyűlölni - csak az ember!

HaD 2020.03.15. 20:07:15

@a nagy hohohorgász: "ki hívja be a külföldöt..." először is miért nem használ ékezetes karaktereket??? Külföldről ír :)?? Másodszor...mi az isten ez a külföldöt ki hívja be kérdés???? Én 1xűen csak arra lettem volna de tényleg kíváncsi hogy hova lettek a migráncsok??? Szerintem krva furcsa hogy eltűntek ...nem??? Végül aki(mint Ön) nekem ellenzékizik meg meg jobb oldalazik stb...az alapvetően manipulatív kommunikációt erőltet valamiért...a szofisztika egyik alapvetése a "kisebbik rosszat válaszd..." fordulat....jelen esetben a libsizés stb arra jó hogy a fidesz országrontását tegye szalonképessé...nem kéne cimbi!!! Ez csak jó tanács:)

MammyPress Média 2020.03.15. 20:21:48

@MammyPress Média: Most is naponta tízszer kiakasztanak a hülyeségeik... A pökhendi stílus, ahogy előadják magukat legalább olyan irritáló, mint ez az ötletszerű döntéssorozat.
A hatalomhoz kell egy ország, és Orbán ragaszkodik a hatalomhoz. Azt gondolom, hogy tönkretett már mindent, de közben tudom, hogy mentalitásánál fogva ő hősként akar ebből a helyzetből kijönni, mert ezt a szerepet szánta magának! És most csak az számít...
Majd ha vége, ha ezt lezártuk, akkor lehet számon kérni, most viszont menteni kell, ami menthető!

Hogy ezt néhány hasonlóan hatalommániás kollégája, akiknek Orbánnal ellentétben arról sincs elképzelése, hogy hogyan szerezzék meg a bársonyszéket és mit is kezdjen vele... - miért nem tudja felfogni? Miért nem képes legalább most úgy tenni, mintha az emberek is érdekelnék őket... - azt nem tudom!

Elvétve akadt egy-két értelmesebb, de ma már őket is csak az érdekli, hogy "Orbánnak mennie kell"! Amivel maximálisan egyetértek, mert ember még annyi kárt nem okozott, mint ő... De engem az is érdekel: mi lesz utána???

Azzal az emberrel még nem találkoztam, aki azt mondaná, hogy "oké, utállak, de igazad van, csináljuk, mert ez kell az országnak!" - pedig ennek MOST rohadtul itt lenne az ideje... De már látszatra sem tesznek így!

És EZ ijesztő!

HaD 2020.03.15. 20:45:47

nota bene... a jelenleg regnáló banda(gyurcsány "ellenzék" segedelméből) mulasztásos kötelezettség szegésben van járvány ügyileg. Mióta kiderült hogy a kínai haverjaik hazudozása ellenére világ járvány van készülőben(kb. négy !!! hónapja) akkor azonnal el kellett volna kezdeni alapvető rutinokat melyek járvány idején követendőek....ezeket mellesleg még jelenleg is elszabotálják ezt...függetlenül a várható kimeneteltől.

HaD 2020.03.15. 20:58:46

@MammyPress Média: az emút 30 év "elitje" megtett mindent hogy a "mi lesz utána" kérdést nagyon nehezen lehessen megválaszolni...ehhez egy olyan ember kellene és egy olyan nemzedék aki kb. 2x nagyobb áldozatot tudna hozni mint a II. VH utáni nemzedék...az pedig nem született még meg:(....ja és az emút 30 év elitjének élen orbánnal meg gyurcsánnyal stb...nem elmennie kellene ehhez hanem maradnia...csak bizonyos körülmények közt:):)

HaD 2020.03.15. 21:00:35

...még csak az hiányozna hogy a zsákmánnyal eltolhassák a bicót...csak úgy vidáman röhögcsélve...

MammyPress Média 2020.03.15. 23:32:12

@HaD: Ne csúsztassunk... Csak három hónapja volt! Decemberben regisztrálták az első beteget, nincs kedvem utánanézni ismét, de 12 rémlik. És valamikor 30-a táján volt egy doki, aki szétkürtölte, majd bele is halt a fertőzésbe. Mert nem csak a 80 feletti idősekre és betegekre, de a pletykás dokikra is veszélyes...

És igen: ha ÉN tudtam róla, hogy vészhelyzet közeleg, és össze kell ütni egy B, meg mellé egy C és D tervet, akkor ezt egy milliók életéért felelős kormánynak is illendő lett volna észrevennie!

De az sem az én dolgom lenne, hogy úton-útfélen hangoztassam: most nem a kormánnyal/ellenzékkel/migránsokkal/zsidókkal/pirézekkel/(stb. a nem kívánt rész törlendő) kellene küzdeni, hanem azzal a képen olyan kis király vírussal, amelyik nem csak hazánkat tiszteli meg, hanem átsöpör a világon. Na jó: csak a Földön! Az kéne most legyen az ellenség, most kellene a "harcolni kell" és egyéb dumák!

És való igaz, hogy komoly lemaradásban vagyunk (és nem vigasztal, hogy másokhoz képest azért egész jó helyen), de az nem egy építő kritika, hogy "márpedig követeljük", különösen akkor nem, ha másnap az ellenkezőjét követelik hasonló vehemenciával. Most a "fiúk, azt gondolom, ezt lehetne" időszaka kéne legyen, tényekkel-érvekkel, és ha erre nem lépnek, akkor utólag(!) majd lehet felelősségre vonni, vagy ezzel kampányolni!

De hiába állunk mi a legjobban a korona-statisztikában, ha nálunk omlik majd össze elsőnek az egészségügy, a gazdaság, és az elhúzódó járvány miatt éhendöglik a fél ország! Statisztikailag mindenkinek van 13 milliója a párnájában - a valóság azonban kicsit másként fest: a többség egy havi tartalékkal sem rendelkezik! Legfeljebb pár kilónyi liszttel...
süti beállítások módosítása