Orbán és a brit tudósok
2014. augusztus 05. írta: MammyPress Média

Orbán és a brit tudósok

orban1.jpgMegszokhattuk már, hogy brit tudósokra hivatkozva tálalnak elénk bődületes baromságokat – de hát ilyen az élet és ilyen a média. No meg: ilyenek vagyunk mi, olvasók! Mégis most azt kell mondjam: ezek a brit tudósok lehet, hogy azért néha tudnak valamit…

Történt ugyanis, hogy még a magyar rendszerváltás idején járt a brit kutatók egyik fellegvárának számító Oxfordba egy lelkes magyar diák. A Soros Alapítvány ösztöndíjának köszönhetően az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális filozófia történetét hallgatta, de tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választás miatt félbeszakította – pedig akkoriban nem kisebb évfolyamtársai voltak, mint például Bill Clinton. Igen, talán már kitalálták: ez a lelkes ifjú nem más, mint hazánk jelenlegi miniszterelnöke: Orbán Viktor.

Bár tanulmányait nem fejezte be, az egyetem sokáig büszkén hirdette, hogy itt tanult falai között Magyarország egyik miniszterelnöke, a FIDESZ vezetője. Talán, ha sikeresen elvégzi az iskolát, akkor többet tudna a liberalizmusról, és nem akarna meggyőzni minket sem Budapesten, sem Bálványoson, hogy ez helytelen, és az illiberalizmusé a jövő – de ez egy másik történet! 

Tegnap futótűzként terjedt a hír, hogy Oxford már cseppet sem büszke korábbi diákjára, és el is távolította nevét a listáról. Az elmúlt időszakot figyelembe véve – mondjuk úgy 2006-tól – nem is csodálkozom rajta, de azért én már csak ilyen vagyok: szeretek utánajárni azoknak a dolgoknak is, amelyekkel egyetértek.

Így találtam rá arra a kis apró tényre, hogy bár a Pembroke College neves diákjainak névsorából valóban eltűnt a hazánkat immár harmadszorra kormányzó Orbán Viktor neve, csakhogy ez nem most történt, hanem valamikor 2004 és 2005 augusztusa között! Hogy pontosan mi váltotta ki ezt az egyetem részéről, ez – még – nem derült ki. De figyelembe véve az azóta történt dolgokat, kijelentéseket és intézkedéseket rá kellett döbbennem: ezek a brit tudósok mégiscsak tudhatnak valamit…

orban2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr636574945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása