Kegye(le)tlen hét
2019. június 05. írta: MammyPress Média

Kegye(le)tlen hét

0b6bc78c-7670-4ae4-ab84-2fdca7fe5bcd.jpeg

 

Hét másodperc! Ennyi állt a rendelkezésükre… Szinte csak egy pillanat, ahhoz is kevés, hogy észre vedd: baj van! Nagy baj…

Hét másodperc! És mire feleszmélnél, már körbevesz a 15 fokos víz bénítóan fagyos ölelése, átláthatatlan sötétsége és az áramlat, amely akkora, mintha az autópályán állva utaznál egy kocsi tetején!

Hét másodperc! És talán még marad annyi időd, hogy még eszedbe jusson: kinek fog fájni leginkább távozásod… Mert életösztön ide vagy oda, minimális az esélye, hogy ezt a kalandot túléljed. Ha szerencséd van, ahhoz is kevés az időd, hogy mindez tudatosuljon benned… 

Lehet hablatyolni mentőmellényről, segítségről... de hét másodperc ezekhez kevés! Így az a hét ember, aki mindezek dacára élve kikerült a vízből  elmondhatja: újból megszületett!

A többiek pedig már egy másik dimenzióból várják talán, hogy a folyó sodrásától málló testüknek az Elemek ereje és a politika mocsara esetleg végre megkegyelmezzen, és – ha már tiszteletet nem sikerült adni – legalább végtisztességben részesülhessenek!

Újabb leckét kaptunk abból, hogy a természetet szabályozhatjuk, de soha nem uralhatjuk! Érdemes lenne végre tanulni ezekből a leckékből, mert az emberiség erősen bukásra áll természetből…

Engem azonban más kérdések is foglalkoztatnak. Szörnyű dolog politikáról beszélni egy tragédia kapcsán, mégis azt gondolom: vannak dolgok amelyek mellett nem mehetünk el szótlanul!

Könnyű ítélkezni, ha nem vagy benne, ha kívülálló lehetsz egy ilyen helyzetben! Lehet felháborodva számonkérni, hogy “miért nem csinálnak semmit”, és válhat mindenki hirtelen a mentés nagy szakértőjévé. És lehozhatja az ellenzék, hogy mindez azért van, mert a “kormány a hibás”, és hogy nincsenek megfizetve az emberek. Ami ráadásul kétségtelenül igaz! Csakhogy én sok mentéssel foglalkozó emberrel találkoztam, de egy sem volt közülük, aki vészhelyzetben a fizetésén siránkozott volna! Most is tették a dolgukat, éjt nappallá téve, legjobb tudásuk és lehetőségeink szerint! Mármint azok, akik menteni próbálnak... 

Hogy az időjárás és a körülmények nem teszik lehetővé, hogy érdemben haladjanak, az tovább súlyosbítja ezt az amúgy is szörnyű tragédiát. Ráadásul már egy hete vannak folyamatos készenlétben, fogy az erejük... 

Hogy mit üzen nekik az, ahogy felszólítja őket hol a miniszterelnök, hol valamelyik embere, hogy alaposabban, jobban végezzék a munkájukat – arról inkább nem beszélnék! Nem is tudom, miért várnám, hogy esetleg – legalább –  tisztelettel beszéljenek a munkájukat hősiesen, életük kockáztatásával végző emberekről, mikor olyan emberekről beszélünk, akiket még az sem zavar, hogy az ország első embere a tragédia helyszínével a háttérben pózol születésnapja alkalmából…

Tudom, én könnyen járatom a számat: nekem nincs ott hozzátartozóm, nem kell lemerüljek a sötét mélységbe, és nem kell egy országot vezessek… Nem tudom, mit hogyan oldanék meg, de azt tudom, én mit csináltam volna másképp!

Ha az én országomban történne hasonló tragédia, azonnal a helyszínre sietnék – ahogy a legtöbb országban ezt meg is teszik. Még akkor is, ha az ország másik végébe kell menni ehhez, hátmég ha az ország háza előtt van… Ha kiderül, hogy ráadásul külföldiek az áldozatok – akik azért jöttek ide, hogy megcsodálják országunkat és nem mellékesen: itt költsék el pénzüket – azonnal felveszem a kapcsolatot az adott országokkal, és biztosítanám vezetőiket, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy enyhítsük a tragédia fokát. Nem ő kellene felhívjon, hogy mi is történt tulajdonképpen… Nem valószínű, hogy ezekben a napokban a hobbimmal foglalkoznék, hanem gyakran ott lennék, hogy jelenlétemmel biztassam az embereket, és minden segítséget megadnék a mentésben résztvevőknek és az áldozatok hozzátartozóinak. Én sem rendelnék el országos gyászt, mert azzal pont az ellenkezőjét érném el – de felhívnám az emberek figyelmét a tragédia súlyosságára, és arra, hogy soha nem tudhatjuk, mi mikor kerülünk hasonló helyzetbe… Itt-ott (különösen a helyszínen) egy egy fekete zászló – persze: nem napok elteltével, akkor is közkívánatra –, egy-egy mécses, esetleg valamilyen média-megnyilvánulás kifejezhetné a hozzátartozóknak, hogy tisztában vagyunk a tragédia súlyával, együtt érzünk velük…

Csakhogy nem én vagyok a miniszterelnök! És ebben az országban lassan érezni sem szabad, együttérezni pedig lassan egyáltalán nem tudunk... A közöny és az apátia pedig még nem emelt fel egyetlen nemzetet sem! Ha a vezetőinkben már nem is, az emberekben még nyomokban ott lapul a tisztelet!

Ne engedjük, hogy ezt elvegyék tőlünk…

Az áldozatoknak mielőbbi végső megnyugvást, hozzátartozóiknak megbékélést és fájdalmuk mielőbbi enyhülését kívánva már csak azt remélhetem: a valaha kéknek mondott Duna beéri ennyivel, és a mentésben résztvevők közül hamarosan mindenki hazamehet a családjához!

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr3414880548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.06. 06:14:24

Atya Isten, Zorbán nem hajlandó lemerülni búvárruhában??? Botrány!

Terézágyú 2019.06.06. 10:03:05

"Tudom, én könnyen járatom a számát"

Egyrészt igen, könnyen jártatod a szád(át) - másrészt nem volt HÉT (7) perced, hogy átolvasd ezt az elmeszüleményt, mielőtt ország-világ elé tárod?????

MammyPress Média 2019.06.06. 10:06:54

@Terézágyú: Nem... Telefonon keresztül írtam, és nem vettem észre, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, javítom!

morph on deer 2019.06.06. 10:15:54

@MAXVAL bircaman közíró:
”Atya Isten, Zorbán nem hajlandó lemerülni búvárruhában??? Botrány!”

Ki beszélt itt búvárruháról?
Egyébként is, pl kővel a hasában neki is sokkal gyorsabban menne, (lásd Piroska és a Farkancs) és talán tovább s maradna, mint a búvárok.
Na az lenne az igazi magyarosch virtus!

Sir Galahad 2019.06.06. 10:23:50

A szerzőről már többször kiderült, hogy Orbán-fóbiás és folyamatosan keresi az ürügyet, hogy valami miatt rúgjon egyet a miniszterelnökbe. Eleve is unalmas volt ez, de sokadjára már különösen.

dedoca eder 2019.06.06. 10:33:39

és ismét egy teljesen értelmetlen cikk a semmiről. minden híradás, minden portál a hajókatasztrófával van tele, épp még a te hosszú, semmitmondó, dagályos agyszüleményed hiányzott. írt le, oké, aztán tedd bele egy fiókba jó mélyre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.06. 10:49:24

@morph on deer:

Ha kiment volna Orbán a helyszínre, akkor a gazdáid azt mondták volna "miért zavarja Zorbán a mentést?".

morph on deer 2019.06.06. 11:16:44

Ugyan már!
Együttérzés orbánnál? Sose volt.
Nem volt rá szükség. Na meg a személyiségzavara sem teszi ezt lehetővé.
De messze nem arról van szó, hogy ne reagált volna az eseményre, ó dehogy!
Ki kell használni minden lehetőséget arra, hogy megmutassa a lakosságnak, hogy bezzeg ő “megvéd” mindenkit: most már második napja vizimentést gyakorolnak a Black Hawkok Budapesten!

Hogy mi a faxnak?
Mert azt látják, hallják, és lehet rá mutogatni, hogy lám, a kormány hű de vigyáz rád..!

De viktor személyesen nem foglalkozik olyan haszontalan dolgokkal, ami esetleg ugyan embernek mutatná, de semmi hasznot nem jelentene sem neki, sem a rokonoknak.

Ő mással foglalkozik, egyébként is sűrű a programja. Nem elég, hogy a pápa is volt olyan arcátlan, hogy komolyan vette a meghíívását, és volt képe pont akkor jönni, amikor a BL döntőt játszották!
Hát micsoda egy vendég az ilyen, de tényleg!

Most meg épp Mianmarban igérte meg, hogy Magyarország nem fog nekik demokráciát exportálni!
Továbbá atomrakétákat, tengeralattjárókat és szuperszámítógépeket sem, mert Magyarországon az sincs...

Szóval hagyjuk már kérem az ilyen együttérzést mutató gyáva(!) gesztusokat azoknak a szerencsétleneknek, akik a földön járnak, és emberek, viktor az istencsászár messze fölötte áll az ilyesminek..!

Hiszen csak ezért szeretjük, vagy nem is..?

morph on deer 2019.06.06. 11:20:14

@MAXVAL bircaman közíró:
“akkor a gazdáid”

A gazdáim, mi? Birca Birca, nagyon igyekszel megfelelni, úgy látom! :)
Tőlem igyekezz csak nyugodtan, engem nem zavar...
Téged sem?

totii 2019.06.06. 12:29:10

"Ha az én országomban történne hasonló tragédia, azonnal a helyszínre sietnék" - nem mentél oda? Mellesleg ez a katasztrófaturizmus.

MammyPress Média 2019.06.06. 12:32:16

@totii: Amelynek én vagyok a vezetője... Azaz: amely rám van bízva, hogy vezessem, vigyázzam! Nem katasztrófaturizmusról beszélek!
Úgy kezdődik, hogy "én mit csináltam volna másképp" - és úgy végződik, hogy "de nem én vagyok a miniszterelnök".

MammyPress Média 2019.06.06. 12:33:49

@Sir Galahad: és dedoca eder: Igazán megtisztelő, hogy ehhez képest mennyi időt és mekkora figyelmet szántok rám, illetve a blogomra!

totii 2019.06.06. 12:41:14

@MammyPress Média: Semmi nem utalt arra a szövegben, hogy miniszterelnökként tennéd.
Mellesleg van hasonló tragédiára precedens, a veronai buszbaleset. Akkor sem utazott oda sem az olasz, sem a magyar miniszterelnök. Miért nem? Mert nem az a dolguk. Egy közlekedési baleset miatt ne kelljen már lemondania minden programját egy miniszterelnöknek... (nyilván van olyan baleset, ahol ezt meg kell tenni, de ez nem az, ezt azért be lehet látni).

Nagykörúton túli magyar 2019.06.06. 13:12:12

Gyomorforgató írás.
Nem hittem volna, hogy ilyen aljas is lehet valaki.

"Ha az én országomban történne hasonló tragédia, azonnal a helyszínre sietnék – ahogy a legtöbb országban ezt meg is teszik."
A belügyminiszter személyesen a helyszínen volt! EGY ÓRA ALATT!!!
A BELÜGYMINISZTER! Nem valami kis rendőrfönők, te embrió, hanem MAGA A BELÜGYMINISZTER ment a helyszínre SZEMÉLYESEN!!! Az ömlő eső ellenére is!!! ÉJJEL!!!

Menj te a jó k. anyádba az gyűlölet vezérelt beszűkült agyaddal!

Másnap pedig már fogadta is a nagykövetet, illetve Orbán is beszélt telefonon a koreai elnökkel!!!

A veronai buszbaleset helyszínén semmi zászló nem volt, nemhogy ők tartottak volna gyásznapot, te idióta!

Ha lenne egy csöppnyi eszed, azonnal törölnéd ezt a hazug írást, nem igaz, hogy még ilyen tragédiában is csak a folyamatos, HAZUGSÁGOKON ALAPULÓ uszításon tudsz csak agyalni!

Undorító!

Alick 2019.06.06. 14:19:32

A politikusok nem együttéreznek, hanem populáris szempontok alapján optimalizálva jelennek meg a médiában.

Csak pragmatikusan...
"Itt nyugszom én, Olvasod te,
Olvasnám én, Nyugodnál te."

Proud Mary 2019.06.06. 14:57:27

tudtam, h lesz benne orbánozás :DDDD gratulálok!!

latim 2019.06.06. 14:59:19

Ha én lennék Magyarország miniszterelnöke, hasonlóképpen cselekednék, mint a cikkíró.
Azonnal a helyszínre sietnék, felvenném a kapcsolatot az adott országok vezetőivel, biztosítanám őket együttérzésemről, és arról, hogy mindent elkövetünk az ügy érdekében. Villámgyorsan megállapodnék egy légitársasággal (ahogy az meg is történt kissé késve a LOT-tal), aki a családtagokat ingyen Magyarországra szállítaná, továbbá szállodákkal, hogy ingyen all inclusive szállásolják őket a hajóroncs kiemeléséig, a halottak azonosításáig. A helyszínen, ahol többször is megfordulnék, részvétemet fejezném ki a Duna parton síró hozzátartozóknak. A Viking hajót nem engedném el, mert lehet, hogy semmi új bizonyítékra nem derülne fény, ha itt vesztegelne, de a Koreai embereket ezzel gyászukban megnyugtatnám. Mindent elkövetnék, hogy gesztusaimmal a lehetséges legkisebb rossz szájízt hagyjam a korai emberekben Magyarországgal kapcsolatban. Ezt hívják válságkezelésnek. És emberségnek.

Proud Mary 2019.06.11. 23:18:11

Mami, mit szólsz a koreai elnök leveléhez? hülye ugye? mert ovi meg minden, ugye?

MammyPress Média 2019.06.12. 00:43:11

@Proud Mary: Hogy udvarias, kötelességtudó, és ismeri a protokoll szabályait.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2019.06.12. 07:27:58

@MammyPress Média: jaja, jó volt a kérdés, ismerve a tevékenységedet pedig sejthető a válasz

MammyPress Média 2019.06.12. 13:56:56

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: A média nagyobbik része - vajh'miért?!? - csak erről számol be. A többiben szó esik némi felháborodottságról is. Meg felelőshiányról. Meg szabálytalanságról. Meg eljárási hibákról. Bizonyára pikkelnek Orbánra... más bajuk most úgysincs!

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2019.06.14. 08:43:05

@MammyPress Média: nézd meg melyik oldal számolt be és magad is rájössz a válaszra. vagy tudod mit? inkább ne, inkább hülyézd le a dél koreai elnököt is (le is nácizhatod akár)

MammyPress Média 2019.06.14. 09:07:49

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Te valamit nagyon félreértettél... Nem hülyéztem le ! Annyit mondtam: a köszönőlevéllel diplomáciai kötelezettségének tett eleget. Ami egy létező dolog, még ha Magyarországon mostanában már csak múltidőben beszélhetünk róla.
Egy ilyen helyzetben a mentést illik megköszönni! Orbánnak, mert sajnos ő képviseli az országot. De nem miatta, hanem a mentésben résztvevő, életük kockáztatásával is dolgukat tevő emberek miatt illendő. Nekik szól!
Ettől még a levélen kívül több helyen - a koreai és a nemzetközi médiában - megjelent az is, hogy aggódva, döbbenettel szemlélik az eseményeket. Jó, ezek az M1 Híradójába nem kerülhettek be, de ne várj csodákat.
Inkább olvass, a koreai oldalaknak van angol verziója:

www.koreatimes.co.kr/www/nation/2019/06/120_270544.html

Itt a legutóbb Paksnál megtalált áldozatról esik szó. Teljesen objektíven, ahogy egy hírportálon - ha nem magyar - szokás. És a végén megjegyzik - még mindig objektíven - hogy a magyar hatóságok elutasították, hogy a koreai csapat kutasson a kimentett roncson, a "nyomozás érdekében". Mert van olyan... még akkor is, ha előbb elengedték a hajót, amit aztán átfestettek, meg a kapitányt, aki bizonyítékokat semmisített meg, de 15 millióért szabadlábon lehet... Minderről nem írnak, mert objektíven hírt közölnek: a nyomozás érdekében elutasították a koreai kérést, majd mégis megengedték. Csak következetesen...

Utóirat: soha nem náciztam!
süti beállítások módosítása