Leoncio a sajátjait se kíméli
2019. január 04. írta: MammyPress Média

Leoncio a sajátjait se kíméli

rabszolgasors.jpgA rabszolgatörvény néven elhíresült túlóra-szabályozás mellett azért volt még pár apróság, amely Isaurának, de még Spartacusnak is érdekes lehetne... Igen, a közigazgatási bíróságok felállítása is, amelyeknek köszönhetően esélyeid egy állami hivatallal – mondjuk az adóhatósággal – szembeni perben vetekszik a nullával. De most nem erre gondolok, hanem az állam saját rabszolgáira…

Közismertebb néven ők a kormányhivatalnokok. Hogy a jogállásukat szabályozó törvényt, mely előírja, hogy

63.§ [A jóhiszeműség és a tisztesség elve] (1) A kormánytisztviselő és a munkáltatói jogkör gyakorlója (a továbbiakban: felek) a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kötelesek eljárni és kölcsönösen együttműködni, továbbá nem tanúsíthatnak olyan magatartást, ami a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

a főnökeik úgy értelmezik: kormány(és persze: párt)hűség mindenek felett – az egy dolog! Hogy ez az elvárt hűség nem feltétlenül jelentkezik a bérpapíron… – hát így jártak! Miért nem választottak szimpatikusabb főnököt. Oké, kicsit szépítette a helyzetet a biztos meló, elvileg pontos kifizetéssel, cafeteriával – ja nem, azzal már ők sem dicsekedhetnek. Még egy pech… 

Hogy hány ember repült az év végén – és milyen embertelen módon – az állásából, azt most szintén figyelmen kívül hagyhatjuk (novelláskötet lehetne belőle), tavalyi adat, nézzünk előre és nézzük a jó oldalát: a kirúgottak béréből 30%-os béremeléssel fenyegették meg azokat, akik az úr kegyeiből maradhattak! Valami azt súgja, a vezetőkön kívül azért nem az emelésből repkednek majd nyáron a világ felett... De hogy ebből mi valósult meg, arra majd február 5-én, az első utalások után visszatérünk… Még megsaccolni is nehéz, mert a közalkalmazotti bértáblának is alapja a minimálbér, amelyet – hogy segítsék a 2019-es év megtervezését – már 2018. december 30-án délben közzétettek! No comment – ahogy a művelt angol mondaná… Egy biztos: a januári fizetésnél eddig minden közalkalmazott ismerősöm káromkodott, 30-40 ezer forintokat hiányolva a pénzükből, igaz, az még tavalyi év munkájának gyümölcse, és bár ők is (rab)szolgák, de ők nem a kormányt, hanem a közt szolgálják. A kormánytisztviselők aktuális bérkifizetéséről sajnos még nincs információm (se illúzióm)! 

A létüket szabályozó törvénymódosításról azonban van! Többek között az, hogy hosszabb volt a különböző érintett szakszervetek véleményezése, mint maga a november végén benyújtott törvénytervezet munkaügyi fejezete – ehhez képest decemberben az is simán átment a Parlamenten, és – ebben sem volt karácsonyi meglepetés – megkapta az államfői dedikálást. Igaz, ez nem került be úgy a köztudatba, mint a "rabszolgatörvény", pedig ez is tízezrek életét érinti...

A puding próbája az evés – tudtuk meg időközben a Legfőbb Főnöktől, így legyünk türelmesek a bérek végső alakulását illetően. Annyi azonban már most biztos, hogy ha fussa is majd ebédre a megemelt fizetésből, azt kötelezően munkaidőn kívül kell eltöltsék. A Munka Törvénykönyve eddig is szabályozta a kötelező ebédidőt (hat órán túli munkánál 20 perc, utána 3 óránként további 25 perc, naponta legfeljebb 60 perc), de a kormányzati tisztviselőknek kicsit azért próbáltak kedveskedni: nekik az első hat órára 30 perc pihenő jár, majd 3 óránként még 20 perc. De ami a lényeg: ők – eddig – ezt a munkaidő terhére tölthették el. Tehát dolgoztak 8-tól 4-ig, és megkapták a pénzüket. Mostantól – hála a rabszolgatörvénnyel egy szuszra elfogadott új törvénynek – ez megszűnik: alsó hangon fél 5-ig kell maradjanak a munkahelyen, természetesen ugyanannyi pénzért. Ez heti két és fél órát, havi 13 órát, éves szinten 125 órával, azaz közel 16 napnyi munkaidővel dolgoznak többet, ugyanazért a pénzért… És természetesen: attól, hogy ez nem számít bele a munkaidőbe, attól még ugyanúgy rendelkezésre kell álljon alatta a főnökének, miközben 5 nappal megkurkították az alapszabadságukat! Mivel a pótszabadságot is megnyirbálták – gondolom: szigorúan a Családok éve jegyében – így van, akinek ez akár évi 12 nap mínuszt jelent, a kötelező ebédidőn túl... és még örülhet, mert neki legalább megmaradt a széke!

A hülyének is megéri, nem? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr5414534696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MammyPress Média 2019.01.04. 13:13:20

@maxval balcán bircaman: Az a "legtöbb, mi adható" - ahogy a reklám mondaná... Csakhogy ezt mostantól nem számítják bele a munkaidődbe!
Az évi 250 óra pluszmunka, és alsó hangon -5 nap szabi... (de valami azt súgja, neked se csak 5 nap!)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.04. 13:18:11

@MammyPress Média:

A túlóra csak egyes szektorokban jellemző, a nagy tübbséget nem érinti.

MammyPress Média 2019.01.04. 13:26:53

@maxval balcán bircaman:

Már csak akkor, ha ebédidőben berángatnak:

121. § [A munkaközi szünet és a pihenőidő]

(1) Ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, a kormánytisztviselő részére a munkaidőn túl - a munkavégzés megszakításával - napi harminc perc, valamint minden további három óra munkavégzés után a kormánytisztviselő részére legalább húsz perc munkaközi szünetet kell egybefüggően biztosítani.

(2) A kormánytisztviselőnek a munkaközi szünetet úgy kell igénybe vennie, hogy - szükség szerint a munkaközi szünet megszakításával is - vezetője rendelkezésére tudjon állni. A vezető rendelkezése miatt megszakított munkaközi szünet munkaidőnek minősül, amire a megszakítás idejével megegyező mértékű munkaközi szünetet kell biztosítani a megszakításra okot adó körülmény megszűnését követően azonnal.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazásakor a beosztás szerinti napi munkaidőbe a rendkívüli munkavégzésre fordított idő tartamát be kell számítani.

és

278. § [A munkavállalókra vonatkozó eltérő szabályok]

(1) A kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyára az Mt.-t az e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

Vagyis mostantól le kell dolgozni az ebédidőt (pardon: munkaközi szünetet).
süti beállítások módosítása