Nemzeti (Dohány)Szívás
2013. április 27. írta: MammyPress Média

Nemzeti (Dohány)Szívás

Hazafelé tartva a sarkunkon nagy betűkkel hirdetik: ITT NEMZETI DOHÁNYÁRUDA NYÍLIK! Egy pillanatra azt hittem, egy hálás nyertes, de aztán eszembe jutott: a Széchenyi kártyánál is kötelező táblával is fennhangon reklámozni, hogy szeretett kormányunk volt olyan jó fej, és ő adta a pénzt…

Igen, ez aktuális, sőt: már a csapból is a nyertesek névsora folyik – vagy valamelyik pártgyűlés jelenléti íve, nem tudom, nem látom a különbséget. De őszintén: ha van valami jó kis lehetőség a környékeden, te meghirdeted boldog-boldogtalannak, ahogy illik, vagy megpróbálsz szólni a haveroknak? Kövezzetek meg: én ez utóbbit választom! És figyelem is a dolgokat, kit kivel lehet egy kicsit összehozni, hogy mindenki jól járjon…

Épp ezért nem akadtam ki azon, hogy – hmmm, hogy kell ezt valahogy szépen megfogalmazni, hogy a Cenz urának is tessen…? – jellemzően jobboldali beállítottságú nyertesek kerültek ki a Nagy Szívás játékból. Igen, ez így etikátlan… Igen, tényleg ők a „nagyok és okosak”, így nekik kéne jó példával előjárni… A jelenlegi helyzetben azért ezen csak csendesen mosolygok. Na ja, tehetem: én nem dohányzom! A balosok meg megszívták!

De valaki mondja meg végre nekem: mitől lesz ez az agyament össznépi társasjáték (lásd még: Kinevet a végén, Kocog és Kidob, stb.) NEMZETI????

Tizennyolc éven át dohányoztam, és bár javarészt a „pécsiszofi” volt a fő eledelem (különösen a rendszerváltás előtt), de végül a piros tőkést (Marlboro) pusztítottam dobozszám. Lehet, hogy mostantól ezt nem tehetném, mert csak magyar gyártású cigaretta lesz forgalomban??? Ettől lesz „nemzeti”?

Vagy itt élő olasz barátaimnak mostantól én kell megvegyem a szívnivalót, mert külföldieket nem szolgálnak ki??? Ezt jelenti?

Annak még talán lenne is némi realitása, hogy csak magyar (nemzetiségű? állampolgárságú?) ember üzemeltethesse mostantól a Trafikok e későkori evolúciós csökevényét – de a nyertesek névsorát elnézve nem ez volt a vezérelv, hacsak Kínát nem csatoltuk hozzá szeretett hazánkhoz! Ahogy dübörög itt minden – akár ez is előfordulhatott…

Esetleg mostantól a halált okozó felhívás és a boncolt tüdő látványát a szigorúan piros-fehér-zöld dobozok alkalmazásával kompenzálják?
Netán mostantól minden magyarnak kötelező lesz dohányozni? Nem elég, ha „csak úgy” szívunk?!?

Azt hiszem, passzolok… Primitív agyam képtelen megtippelni is, mi köze a nemzetnek a dohányárudához????

Mert arra gondolni sem merek, hogy egy demokratikus országban a nemzet felett álló párt szeretne egy komplett ágazatot központosítani… Vagy hogy csak azért van az egész, hogy egyesek megteremtsék a barátoknak azt a bizonyos jó kis lehetőséget…
Nem, ez biztos, hogy nem igaz!

És különben is: nem is érdekel az egész, hisz tizenhárom éve nem dohányzom már!

Mégis egyfolytában csak szívok. De azt nemzetileg!

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr546387035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2013.04.27. 07:04:56

attól lett nemzeti, hogy a fideszesek a saját embereiknek osztotta szét. lezajlott egy kis államosítás, vagyis egy lenyúlás.
süti beállítások módosítása