Orrbavágólag
2012. június 16. írta: MammyPress Média

Orrbavágólag

Szinte már irritál, mégis iszom szavait… Ezt jelenti Puzsér Róbert, legalábbis számomra.

Minden megnyilvánulása alkalmával elsőként a stílusa, ami orrba vág: nagyképűen, lekezelően hányja elénk ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatásait – az ember zsebében szinte azonnal kinyílik a bicska és felteszi a kérdést: ki ez a (vérmérséklettől függő megnevezés, legritkább esetben „ember”), és hogy merészeli…

Aztán – csakhogy kellően oda tudjunk mondani neki – elkezdi az ember figyelni a szavait. És akkor jön a második, még erőteljesebb orrbavágás, mert nem vagyunk hozzászokva az őszinte szóhoz. Furcsa, hogy valaki ki meri mondani, ha egy teljesítmény nulla, különösen akkor, ha a vízcsapból is folyó „szeretett celebjeink” produktumát értékeli így. Egy olyan világban, ahol naponta százezrek szívják magukba Győzike, Kiszel Tünde, Pákó vagy egyéb, mesterségesen generált szupersztárok minden szavát (már ha értik), vagy szellentését, ott szinte szentségtörésnek számít, ha nem csupán őket éri bírálat, hanem azokat is, akik fogyasztják…

Lássuk be: az ország két részre szakadt! Az egyik fele isteníti ezeket a média által, teljesítmény nélkül ránk zúdított lényeket – a másik fele számára azonban divat lett szidni őket. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sajnos a többség a fogyasztók táborát erősíti.

Puzsér azonban nem egy a sok szidalmazó között. Ő nem is szid, csak – egyedien gyomorforgató stílusában – képünkbe vágja mindazt, amit egyébként minden kicsit is értelmes ember tud, de soha senki nem mer kimondani. Hogyan is merné bárki a sok tinikedvenc, önmaga tehetségét egekben érző szupersztároknak megmondani, hogy csupán abban tehetségesek, hogy megmozgassák a szavazni hajlandók ujjait, maradandó alkotásra azonban képtelenek.

Soha, senki nem merészelte még kijelenteni, hogy a legtöbb díj átadásakor nem a teljesítmény kerül értékelésre, hanem az előadó marketingje. Ha a média képes a vízcsapból is folyva elhitetni velünk, hogy SP nélkül nem élet az élet, mi boldogan szavazunk majd rá bárhol, akkor is, ha másnap már észre sem vesszük, hogy eltűnt – mert épp MM az aktuális szupersztár. Mindegy, csak rövid, megjegyezhető neve legyen, és kellően csöpögjön… Plusz egy stylist és egy marketinges – ez ma a hírnév titka.

Ahhoz végképp senki nem merte még venni a bátorságot, hogy kimondja: a siker, amelyet elértek nem az ő érdemük, és az elnyert díjak nem a tehetségüket fejezik ki. És legfőképp, hogy ez nem érdem, hanem felelősség… Mert ha ők mostantól balról jobbra tetoválják a fülük alá, hogy VILÁGBÉKE, jelentsen bármit is ez a szó, akkor emberek ezrei követik majd őket ebben. Ha piros lakkos övet tesznek a nyakukra, akkor hirtelen feltör a bőr- (vagy a műanyag)ipar és azt akar magának mindenki. Elhitették, hogy ők Valakik és mindenki őket követi. Példaképek lettek! És hogy mire mutatnak példát?

A Viva Comet díjkiosztó egyik nyertese például arra, hogy Puzsér súlyos szavait előbb megkísérelte semmissé tenni (nem sikerült), majd egy Oscar-díj átadásra is túlzó ömlengés végén – amelyből szerencsére nem maradt ki a stylist sem – megköszönte, hogy ugyanaz a vidékről jött lány maradhatott, aki elindult. Tette mindezt egy fekete bugyinak látszó dresszben, kilogrammban kifejezhető smink mögé bújtan haladva azon a jó úton, hogy „elérje a fain dolgokat” – ki tudja mitől oldott hangulatában alátámasztva Puzsér minden szavát. „Comet – no comment!” – mondanám, de inkább csak annyit jegyzek meg csendesen: Kedves Puzsér! Ha hangod csak így hallatszik el az emberekig, hát tedd! Stílusod ugyan továbbra se bírom, mégis tovább iszom szavaid. És reménykedem, hogy így talán akad még néhány ember, aki elgondolkodik rajtuk és akkor megéri az orromat odatartani!

 

 

Utóirat:
Tóth Gabi tehetségét egyébként nem vitatom, de jelenlegi stílusa mellett – amely sajnos korántsem a valaha elindult tehetséges énekest idézi – el sem jutok ahhoz, hogy a teljesítményére figyeljek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr206386981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

163107 2012.06.16. 17:45:05

hehe Van benne valami - celebekről csak icike picikét tudok, de belekukkantottam a csillag születik-be, ahol Puzsér az egyik ítér.. bocs, ítész. Tavaly nagyon tetszett a családunknak az ifjú nyertes, László Attila - addig ilyen jellegű műsorra nemigen maradt időnk, nekem szinte semmi, na de az idén Puzsér kolléga kihányatta belőlem az utolsó magyar verset anno. Aszondja egy népdalt éneklő fiúnak, hogy elmehet jeget enni, kijafaszt érdekel manapság a népdal, mit akar ezzel. Egy másik jelölt Kodályt énekel - meg is nyerte, mellesleg az egészet - ez az idióta azt pampogta ott, teljes bürokrata pofával, elviselhetetlen beszédmodorral, hogy: kikéri magának, hogy itt a háborús romantikát népszerűsítse valaki, mert így a háború, úgy a háború, nesze neked verbunk, a süllyesztőbe Kodállyal, Erkellel, vagy a már majdnem elfeledett Lavottával. Háborús romantika. Idióta. Puzsért a celeb kívánalom dobta fel - némileg Fáyt pótolja (az is nagy marha, köztünk szólva, de "maibb" figura, bár egy tízessel öregebb), legyen valami ellenpólus, egy főokos, egy megmondó: na, 10 per alatt csinálnék belőle pacalt. Mármint művészetet, irodalmat, zenét illetően. Á, 5 perc alatt hasbaszúrná magát, vagy a Dunának menne...

275456 2012.06.16. 18:55:26

Nem ismerem személyesen Puzsért - így csak a nyilvános megnyílvánulásai alapján tudom megítélni. Ami nekem kicsit azt sugallja, hogy azért ezek meglehetősen öncélú megnyilvánulások... Amit az is alátámaszt, hogy lehetősége volt mindezek elmondására. No meg: az idén (is) olyan színvonaltalan giccses izé volt a VivaComet, hogy ha nem lennének ilyen botrányos jelenetek (további gyöngyszem: http://youtu.be/u8mqqpUjjBM ) , akkor a kutya sem tudná, hogy átadták, és hogy ki nyerte! De engem ez nem zavar, mert vannak, akiket elgondolkodtatnak ezek a kijelentések - és így mégiscsak értéket nyernek!

178479 2012.06.17. 12:50:38

Kedves Mammy! Tetszett a bejegyzése, de kis önellentmondást véltem felfedezni benne. Mert például Győzike, Kiszel Tünde, Pákó neve ismerős nekem, de idejét sem tudom, mikor láttam/hallottam őket. Puzsért nem tudom, honnan szalajtották, de meg mernék esküdni, hogy most hallottam a nevét először. Tóth Gabiét szintén, persze sejtem, Gabriella, nem Gábor. Szóval akárhogy is van, vallja be, hogy azért titkon, a lelke mélyén csak-csak lubickol ebben a körben :o)

275456 2012.06.17. 13:30:48

Annak, aki írásra adja a fejét, muszáj képbe lenni az aktuális dolgokkal... (Különösen, ha egyes tanárok feladnak olyan leckét, hogy "írj kritikát az Éden-hotelről" - meg ilyesmi! :o)) Nem nézem általában ezekhez a "nagyérdeműekhez" kapcsolódó műsorokat (a tv általában csak háttérzaj nálam, DVD párti vagyok), de az előzetesekkel a háttérből is bőven lenyomnak annyi ilyet a torkomon, hogy kellően informált legyek. Bár zenével is foglalkozom, azért a gyerekeimtől kellett közönség-segítséget kérnem, hogy ki lett SP utódja a trónon, amikor azonban megkíséreltem megnézni egy MM klipet, kénytelen voltam feladni az "ismerd meg amiről írsz" elvemet! :o)

178479 2012.06.17. 13:58:32

Kedves Mammy! Ne csigázzon. Legalább azt had tudjam meg, ki SP és MM.:o)

275456 2012.06.18. 14:13:02

Nem mondanám, hogy leginkább senkik, és inkább nem minősítem őket... Nem miattuk, hanem azon ezrek miatt, akik nézik/hallgatják/imádják. Nem (csak) ők tehetnek róla, és minden körülmények között igyekszem tiszteletben tartani mások véleményét. Ha nekik tetszik... De idézni csak klasszikust - vagy magamat: ez tegnap a szintén Viva Cometes díjátadó kapcsán Fluor alakítása kapcsán került az éterbe (http://youtu.be/GNR_sGwsE_o - én 1:25-ig bírtam), mikor valaki azt sérelmezte, hogy miért kritizáljuk, és hogy bizonyára nekünk jobb a hangunk: "Aki kiáll a színpadra, annak felelőssége van! Véleményt formál, divatot diktál, érzéseket vált ki. Mindezeknek lehet jó és rossz iránya. Egyetértünk: nem feltétlenül Fluor hibája, hogy ő ott van a színpadon. De ha már él a lehetőséggel, és ott van, akkor a felelősség azért, amit onnan közvetít, az bizony az övé. Az, hogy tetszik, vagy nem tetszik, az szubjektív. De az, amit csinál... Egyik nagy kedvencem Hobo. Lássuk be, nem a hangja miatt, nem a hang teszi a produktumot, hanem a lélek. A József Attila estjei csengő bariton nélkül is kimossák a lelkemből a mocskot. De Attilát hallgatni Jézus szerepében Húsvétkor - ez is felemelő. De ez a fluorizált világ nem közvetít egyetlen értéket sem. Csak pusztítja..." Ui.: Attila = Tóth Attila a Madáchból (vagy a Pokolgépből - kinek honnan)

Netudd Ki 2012.06.23. 16:45:23

Az író az utószóban azok közé tévedt, akiket kritizál: nem a minőséggel, hanem a külsőséggel foglalkozik.

275456 2012.06.25. 10:19:56

A stílus maga az ember - mondják... És van benne igazság! Tóth Gabinak nem a külsejét értettem stílus alatt, hanem azt, ahogy viselkedik - például hogy nem túl tiszta tudattal össze-vissza beszél egy mikrofon mögött. Hogy mit vesz fel... vagy épp milyen bohémságot talál ki, az nem érdekel.
süti beállítások módosítása