Hangfoglalás 2011
2011. október 05. írta: MammyPress Média

Hangfoglalás 2011

Varázslatos fények között különleges hangzavar - ez az első benyomása annak, aki kilátogatott ezen a hétvégén a térség legnagyobb zenei kiállítására.

 

Vörös Attila (Leander)

Immár hatodik alkalommal foglalta el a Syma Csarnok nagyobbik részét a Hangfoglalás rendezvény. Amatőr és profi zenészek, hangszerek és hangtechnikai berendezések, szerzői jogot és dobhártyát védő intézmények egyaránt jelen voltak ezen a rangos eseményen, amelyen nem csak megtekinthető és kipróbálható volt szinte minden, hanem folyamatos koncertezések közepette élőben is megszemlélhettük mindenki portékáját.

Kóródi Tomi és Damjan Pejcinoski

Hogy a válság a zenevilágot is sújtja, az legfeljebb abból érződött, hogy a szokottnál valamivel kisebb területen talán kicsit kevesebb kiállító volt jelen, és a „kicsik”, azaz a kisebb kereskedések és szolgáltatók ezúttal jellemzően inkább csak látogatóba érkeztek. Mindezt azonban csak azok vehették észre, akik a korábbi rendezvényeken is folyamatosan jelen voltak, hiszen az egész területet bejárni így is kihívás volt, látogatókban sem volt hiány, és a kiállítás színvonala is tovább emelkedett.

 

Ha van márkanév, amely minden Hangfoglalásnál meghatározó, és amelyet az idelátogatók közül kivétel nélkül mindenki ismer és elismer, akkor ez bizony a Roland lenne, amely hírnevéhez méltóan idén is különleges meglepetésekkel készült. Saját színpadán nem csak folyamatosan neves fellépők mutatták be tudományukat és a felvonultatott technikát, hanem fülhallgatók sokaságával fűszerezve olyan technikai rendszert is telepítettek mellé, amelyen keresztül a kiállítás hangzavarában is mindenki tökéletes zenei élményhez juthatott.

A Roland szakértőjeként Sántha Gábort faggattam, hogy idén milyen újdonságot hoztak az idelátogatóknak. Így sikerült megtudnom, hogy ha azt mondom: Jupiter-80, akkor a szintetizátoros berkekben jártasok kapásból vágják rá, hogy az bizony mérföldkő volt a hangszer történelmében. Nos, ez a szintetizátor nem csak történelem, hanem egyben a jövő is, ugyanis a technikai fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg a Roland csúcsmodelljének is bátran mondható. A SuperNatural technológia új fejezetet nyitott a hangszintetizálás területén, a vonós és fúvós hangszerek hangjai is lenyűgöző élethűséggel csendülnek fel rajta.

Krajczár Péter

Erről a Roland színpadán Krajczár Péter által bárki meg is győződhetett. Ez egyben egy magyar zenetörténeti különlegessége is a dolognak, hiszen Krajczár Péter 40 presettel járult hozzá a hangszer sikeréhez. Korábban soha nem volt rá példa, hogy egy japán hangszerbe gyárilag magyar fejlesztés kerülhessen, így ez egy ilyen különleges modell esetében – amelyet az érdeklődők egyébként ki is próbálhatták – tényleg szenzáció!

 

Ezt az erősítőt még Radics Béla nyúzta!

Mindent képtelenség lenne bemutatni, de muszáj megemlítenem még egy standot: ez pedig a Vintage Guitar Show. Náluk a többi kiállító hiper-szuper újdonsága mellett remekül megfért Radics Béla vagy Tátrai Tibor erősítője, és a hatvanas-hetvenes évekből restaurált gitárcsodák, Horváth Attila lelkes idegenvezetése mellett igazi hangszermúzeumot felvonultatva az érdeklődő közönség részére.

 

Aki lemaradt, de ennél többre kíváncsi, az keresse a Hangfoglalás magazint, amelyből időben megtudhatja, mikorra írja be a jövő évi naptárba: VII. Hangfoglalás. Én ott leszek!

 

 

És egy rövid riport a Roland standjáról - Sántha Gáborral és Krajczár Péterrel:

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr976386921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása