És a te mamád hogy van?
2020. március 21. írta: MammyPress Média

És a te mamád hogy van?

200321.pngValakit muszáj utálni! Lehetőleg mindenkit, de kultúrember ilyet nem mond, hanem apránként rávezet: már utáltuk sokak mellett a másik pártot, a pirézeket, zsidókat, cigányokat, homoszexuálisokat, és persze Sorost meg a migránsokat – ezúttal úgy tűnik: az öregeken a sor!

És remekül csináljuk!

Mostanra már ott tartunk, hogy ők tehetnek a vírusról, az összes járványügyi intézkedésről, arról, hogy nincs tartalékunk, hogy felvásárolják a boltokat, hogy szar az egészségügy, szar a kormány, amit persze ők szavaztak a nyakunkba…

Ma már arra se kapta fel a fejét szinte senki, amikor egy 90 éves nagymamát megkéselt és kalapáccsal agyonvert az unokája – pedig ő otthon volt! Persze, lehet, hogy előtte mászkált kicsit és akkor megérdemelte… Nem?

Olyan brutális fröcsögés folyik az idősebb korosztály felé, ami önmagában halálos lehet számukra! Na ja, de akkor nem kell nyugdíjat fizetni, és több szabad időpont lesz a dokinál – tiszta haszon, ugye?

Ha nekem azért forog ettől a gyomrom, az meg az én bajom! Pedig még csak ötven leszek, még van pár évem, amíg talán élhetek – már ha nem irkálok ilyen hülyeségeket! De sajnos én már csak ilyen vagyok…

Igen, én is tisztába vagyok vele, hogy rájuk nézve a legveszélyesebb ez a járvány (is, meg az influenza is – van, hogy egyetlen hónapban ötezer áldozata volt, csak az megszokott!), szóval védeni kell őket, otthon tartani.

Tegyük egy percre félre, hogy szüleinkről, nagyszüleinkről beszélünk, mert úgy tűnik: ez már nem számít! Tegyük félre, hogy többségük túlélte a világháborút és az utána jövő rendszereket, ötvenhatot, hatvannyolcat, fel- és időnként újraépítettek egy országot, történetesen a mienkét, méghozzá: nekünk! Talán nem tökéletesre, de kihozták, amit ki lehetett…

Most viszont ott ülnek egy lakásban (szerencsés esetben ott, és nem utcán, vagy egy otthonban), félredobva, mellőzve. Ledolgoztak egy életet, és többségében annyit kapnak cserébe, hogy ne halljanak éhen. Akinek van családja – és még mellettük van – azok sem akarják terhelni a fiatalokat, hiszen tudják, ők már végigcsinálták: van bajuk elég! Nem akarnak teher lenni… De létezni szeretnének, csakhogy minden azt sugallja: ők már nem kellenek! Rájuk már nincs szükség!

Nem véletlen, hogy azok az idősebbek tudják magukat jól tartani tovább, akiknek van például egy kis kertjük: azt rendben kell tartani, gazolni kell, öntözni kell, ha jószág is van: etetni kell – vagyis minden nap érezhetik, hogy valahol még szükség van rájuk!

Akinek nincs kertje, az szerencsés esetben felfedezheti magának ezt az érzést másként, vagy találhat értelmes elfoglaltságot, hobbit, időtöltést, társaságot, ahol érezheti, hogy még él, és feledteti a folyamatos elmúlás tényét!

Erre jön egy vírus, ami még ezt is elveszi tőlük! Mintha kifejezetten rájuk vadászna…

És ráadásként egyetlen pillanat alatt ők lettek az elsőszámú közellenség!

Jut eszembe: két fröcsögés között megkérdezte már valaki, hogy miben segíthet nekik? Vagy elég, ha otthon marad, és csendben belepusztul vagy az éhezésbe, vagy az ellátatlanságba – vagy csak abba, hogy ő itt már nem kell...
Tényleg azt gondolod, hogy ezek mellett egy vírus ijesztő lehet számukra?

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr2015541164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MammyPress Média 2020.03.21. 20:31:59

@Drizari: Hetven körül... :)

Akár ezen a bulin is "készülhettem" volna!

DFK 2020.03.22. 08:23:52

Korosztálytól függetlenül ütnék mindenkit, aki szarik a helyzetre.

zizi77 2020.03.22. 20:45:02

Őszintén szólva, én nem ezt látom. Akinek van családja, azokat ezerrel védik. Aki pedig egyedül van, szintén számíthat segítségre. Magam 3 gyerekkel gondoskodom a nagyszülőkről, és önkéntesnek is jelentkeztem már, bár még nem kaptam feladatot. Igaz ez vidék, itt az emberek talán jobban figyelnek egymásra. Nagyon remélem, Budapesten is meg tudják ezt oldani. Nekünk szükségünk van a nagyszülőkre gyerekeknek, unokáknak egyaránt.

mariska16 2020.03.22. 21:45:29

Törvényileg kellene a nyugger megnevezést büntetni. Olyan megalázó. (nem ebben a blogban fordul elő)

enrikokaruszo 2020.03.23. 08:36:21

ez egyáltalán nincs így
bloggerek, újságírók, kattintásvadászok írnak ilyesmit
ezzel is lehet foglalkozni pár napig

Magentax 2020.03.23. 08:44:40

@zizi77: Nem tudom hol élsz, de hidd el, vidéken sem rózsás a helyzet mindenütt. Az egy dolog, hogy te és a közvetlen környezeted felfogta, miről szól ez az egész - viszont én egészen mást tapasztalok.
Pont vidéken van a legtöbb elhagyatott, egyedül élő idős ember, akikkel a kutya sem törődik.
Nem a levegőbe beszélek, az a munkám, hogy az ország elmaradottabb részeit járva segítsünk az időseken.

Magentax 2020.03.23. 08:48:10

@enrikokaruszo: Mi nincs így?
Hogy vannak egyedül élő idős emberek? Hogy bántja őket a magány és a tudat, hogy nincs rájuk már szükség? Hogy az ostoba, agymosott kommentelők őket szidják?
Vagy mi az, ami nincs így, drága barátocskám?
Stíluisodból ítélva kábé 15 éves lehetsz, hatalmas élettapasztalattal.

Sir Galahad 2020.03.23. 08:53:34

Nincs igaza a szerzőnek. A jelenlegi helyzetben az időseknek egy dolga lenne: otthon ülni a hátsójukon. Ez egyben a saját érdekük is lenne, mert a fiatalok többsége ha elkapja is a vírust, felgyógyul, az idósek közül viszont sajnos sok nem. Ennek ellenére nem és nem teszik. Akaratosak, fafejűek, önzőek - tisztelet a kevés kivételnek.
Mindezt azok után, hogy a kormány folyamatosan a kegyeiket keresi. Nekik minden "jár", az utalványtól az ingyen utazásig, a fiatal, dolgozó embereknek meg, akik mindezt megteremtik nekik a munkájukkal, semmi. És a kormány most is csak nevetséges módon rimánkodik nekik, ahelyett, hogy kikényszerítené belőlük a szabálykövetést.

Hazugság, hogy "belepusztulnak az éhezésbe és az ellátatlanságba": az önkormányzatoknak kötelességük gondoskodni róluk, nem úgy, mint például a most munka és megélhetés nélkül maradt fiatalokról.

Persze, minden általánosítás túlzás. Vannak otthon maradó, az ellátásért hálás idősek is. A baj az, hogy ők vannak kevesebben, és az idősek magatartását bíráló indulatok ebből fakadnak.

sZulamith 2020.03.23. 09:27:50

Aki megéri idős lesz. Természetes, hogy születünk és az idő mulásával idősek is leszünk, Nem kell ezt állandóan kihangsulyozni bármiről is legyen szól. Ha pénzről azért, ha virusról azért. Amikor a virus ellenes reklámban a szeretteinkről beszélnek, eszembe jut a sok idős, akinek az otthonokban annyi jut, hogy a plafont bámulhatja. Képmutatás.
süti beállítások módosítása