Reped a FIDESZ? Káosz a hatalomban
2014. október 30. írta: MammyPress Média

Reped a FIDESZ? Káosz a hatalomban

Valami nem stimmel… A már-már idegesítően egy követ fújó, mindig a kötelező szöveget daráló csapat hirtelen összevissza beszél, egymásnak olykor szögesen ellentmondva. Káosz látszik, korrupció bűzlik, ezrek az utcán – mindezt fűszerezve némi amerikai diplomáciai botránnyal… Erős kéz kellene ide – de pillanatnyilag az egyébként sokak szerint diktátorian erőskezű vezetőnk épp szabadságon van. A svájci Lausanne városában látták hitvesével sétálni, talán épp egy budapesti olimpiát szervez az ott található NOB székházban. Nem tudni, mert a miniszterelnök sajtósa kijelentette, hogy jelenleg nem nyilatkozik az ország első emberének hollétéről. Magánúton van ugyanis. Jó dolog ez az utószezonos pihenés, elismerem, de az időzítés talán nem az igazi!

Persze, lehet, hogy én tévedek ebben, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke is most érezte időszerűnek, hogy kézen fogja egy helyettesét, és kiruccanjon vele egy kis szabadságra! Fel sem merül benne, hogy posztjánál fogva esetleg erkölcsi kötelessége lenne nyilatkoznia azokról a korrupciós vádakról, amelyekkel illették. És nem, nem Józsi volt a kerületből, aki így akarja megbosszulni a revízióját, hanem az Amerikai Egyesült Államok. Ő azonban kategorikusan hallgat, bár egy „semmi közöm hozzá” – ha tényleg nincs – igazán nem nagy nyilatkozat. Így azonban az a fura érzése támad az embernek, hogy nem véletlenül utazott most szabadságra… és bár végső célja nem derült ki: feltehetően nem Amerikában landolt a gépe!

– Biztos rajta van… – gondolják sokan a titokzatos listán szereplő neveket találgatva. Arról a listáról beszélnek, amelyről Amerika azt állítja: nem adhatja ki, mert az sértené a törvényeit. Így elvileg a magyar hatóságok sem tudhatnak konkrétumot, hacsak az érintettek nem jelzik, hogy „Hé, fiúk! Amcsi útra ne küldjetek, mert van egy kis gondom velük…” – de ilyet nem jelzett senki. Persze, talán a titkosszolgálat tudhatná – de ők mintha mással lennének elfoglalva… Talán még mindig a miniszterelnök lányának esküvőjén eltűnt mobiltelefont keresik? Nem úgy német kollégáik, akik ki tudja, honnan szerezték az információkat, de tényként hozták a – mostanra tízről hatra fogyatkozott – névsort:

  • Vida Ildikó (Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke)
  • Habony Árpád (Orbán Viktor személyes stratégiai főtanácsadója)
  • Heim Péter (Magyarország 30. legbefolyásosabb embere, az állami tulajdonban lévő Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke)
  • Giró-Szász András (2014 júniusáig kormányszóvivő, többségi tulajdonosa a kormányzatnak is dolgozó Strategopolis Kft.-nek)
  • Seszták Miklós (országgyűlési képviselő, 2014-től a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere)
  • Lázár János (a Fidesz alelnöke; korábban államtitkár és a Fidesz Országgyűlési frakcióvezetője)

Azon gondolkodom, melyik név a pikánsabb… A baráti Amerikát éltető Lázár „akineknincssemmije azannyitisér” János? Vagy Giro-Szász András, akit – az ügy kirobbanását követően szinte perceken belül – egyenesen a miniszterelnöki hivatal próbált tisztázni? Az ugyan nem derült ki, hogy ha nem tudják a neveket, akkor honnan biztosak benne, hogy nincs rajta?

A kormányzati kommunikációban azonban nem ez az egyetlen ellentmondás… Itt van például az internet-adó – mely remek eszköz arra, hogy elterelje a figyelmet erről a „kis nemzetközivé fajult korrupciós incidensről”. Sőt, még arról is, hogy mellékesen van mellette némi szappanadó, irodaszeradó is, ahogy a cafeteria rendszer adóváltozása felett is elsikkadunk, pedig havi szinten tízezres tételt jelent majd összességében a családoknak. De mindez nem téma, csak a netadó, ami miatt sokezer ember vonult immár kétszer is az utcákra.

Egyrészről érthető, hiszen hiteles média lassan nem létezik, a közszolgálat „felejtős”, a többi is erősen húz (lassan mind ugyanarra) – gyakorlatilag csak az interneten keresztül lehet informálódni, vagy akár véleményt nyilvánítani. Érthető, ha mindenki felháborodik – bár úgy vélem, azért a többség szappant is használ…

Mindegy, a lényeg, hogy ez volt az a csepp, amitől az emberek úgy érezték: végre lépni kellene! És léptek! Most hagyjuk, hogy a sok ezernyi emberből a közmédia miért csak azt a néhány részeget „vette”, akik odasodródtak… vagy azt az apróságot, hogy pont aznapra kapott engedélyt a futballszurkolók csapata is a tüntetésre a beléptetés ellen…

Sokkal izgalmasabbnak tűnik, hogy a békésen menetelő tömeg hiába tervezte, hogy átvonul a FIDESZ székházához, a „közéjük vegyült futballhuligánok” miatt arról tájékoztatták őket, hogy a Lendvay utca lezárva. Ehhez képest a székház szabadon várta a vonulókat, és hogy néhány csuklyás kiélhesse rajta rombolási vágyát. Helytelen, magam is elítélem. Nem szeretem a pusztítás semmilyen formáját. A magam részéről webkamerán keresztül követtem az eseményeket, de ez azért elég egyértelműen megfogalmazódott bennem.

A FIDESZ is így láthatta, mert még nálam is gyorsabban megfogalmazták közleményüket, amelyben mindenkit biztosítottak róla, hogy ők aztán tényleg a békés párbeszéd hívei és az erőszak minden formáját elutasítják. Egészen megható volt, csak kicsit mosolyodtam el, valószínűleg néhány 2006-os kocka ugorhatott be emlékeimbe, mondjuk a Szabadság térről… de ebbe se menjünk most bele!

Hat embert előállítottak garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt, újabb pikáns fordulatként a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytatja ellenük az eljárást. Igen, azok, akiknek talán most egy nemzetközi korrupciós üggyel kéne inkább foglalkozni, de arra – nem érnek rá! A kormányzati kommunikáció pedig sietve leszögezte, a sálas-csuklyás elkövetők nem futballhuligánok, hanem politikai aktivisták! Hát – végül is: meccs tényleg nem volt…

Mi sem igazolta ezt az állítást jobban, mint hogy kiderült: bár civil kezdeményezésként volt feltüntetve a rendezvény, és valóban mentes volt a pártok öntömjénes propagandáitól – kiderült, hogy az egyik főszervező az MSZP „embere”. Mi tagadás, többet tudunk róla, mint a jelenlegi elnökről, de azt gondolom, ez nem Gulyás Balázs hibája, hanem az aktuális elnök láthatatlan! De bármilyen jól is hangzik az „ellenséget” – mert ugye: aki nincs velük, az ellenük – az MSZP-hez kötni, mert az édesanyja valóban tag, és mert ő bár már nem párttag, a web oldalhoz még van köze, ettől még a rendezvény pártsemleges maradt! (Nem mellékesen: figyelembe véve az elmúlt négy évet és az idei három kampányt – ha e rendezvény miatt hanyatt-homlok menekülne a kormány, EZ az ellenzék akkor is képtelen lenne élni a lehetőséggel!)

Tehát a garázda politikai aktivisták a hűvösön várják sorsukat, miközben megkezdődött a kárfelmérés: a FIDESZ nevében Kocsis Máté már másnap reggel bejelentette, hogy az okozott kár 10 millió forint feletti, amit bevallom, a felvételeket látva már akkor sem tudtam elhinni. Még ha a bedobált számítástechnikai eszközök újkori értékét is hozzáadom, akkor sem. Nem is alaptalanul kerekedett el a szemem az összegtől: az igazságügyi szakértői jelentés alapján 144 395 forint kár keletkezett. Igaz, a kerítés nélkül…

Hogy lesz-e netadó vagy sem – ez majd november 17-én kiderül. Ami addig is biztos, hogy az első hírek szerint maga Orbán Viktor ötlete volt az egész, és a befolyt összegből a rendvédelmi szerveknek szerette volna 30%-kal emelni a fizetését. Aki matekból kettesnél jobb volt, az mondjuk itt már húzza a szemöldökét – de legyen igaza. Bár másnap Hende úr már 50%-os béremelésről beszélt a katonai illetmények kapcsán, igaz, mióta nem Alkotmány van, azóta nehéz eldönteni, hogy mikor ki hova tartozik. Egy a lényeg: a hatalmi szerveknek pénz lett lebegtetve… csak nem fél itt valaki? De térjünk vissza a netadó funkciójára – mert párhuzamosan megjelent, hogy Rogán Antal szerint a befolyó bevételt a szélessávú internet kiterjesztésére irányuló program önrészeként használják majd fel. És mi lesz szegény rendvédelmisekkel?

Mondanám, hogy nézzük meg, egyáltalán mekkora összegről beszélünk… Időközben megérkezett a módosító javaslat is: magánszemélyek esetén havi 700, míg az üzleti előfizetések esetében havi 5000 forintos felső korlátot vezetne be az internetadóra a Fidesz. Amit – természetesen – nem háríthatnak át a lakosságra… Hát persze, eszükben sincs, ők ilyen jófejek! Örömmel fizetnek mások helyett!

Ráadásul Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt állította kedden, hogy a tervezett internetadó esetében nem előfizetésenként kell megfizetni a 700 forintos felső plafont, hanem háztartásonként. Miközben a kormány és a parlamenti képviselők azt próbálják bizonygatni, hogy azt nem is az előfizetők, hanem a szolgáltatók fizetik majd. Most akkor előfizetőként? Családonként? Háztartásonként? Kérdeznék még, de „szerencsére” a „plafont” szinte mindenki eléri – így annak nincs is jelentősége, hogy kiknek kell majd fizetni: mindenkinek! Így vagy úgy…

Hogy az lesz, amit a fej kiagyal és amit a kétharmad megszavaz – ez nem is kérdés. Hogy piszkosul nincs sem szakmai, sem pénzügyi szempontból kidolgozva – az is egyértelmű. De hogy mit jelent a kormány számára a demokrácia, azt remekül megmutatja Németh Szilárd nyilatkozata a kormány nevében:

Ezek a tüntetők ugyanúgy el fognak tűnni, ahogy eltűntek az alaptörvénnyel, a nevelési törvénnyel vagy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban.” Majd megerősítette, hogy nem kívánják visszavonni a tervezetet, továbbra is marad a gigabájtonként 150 forintos adó, 700 forintos maximummal, amit a szolgáltatókkal fizettetnek meg.

Hát – persze…

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr586845963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása