Konyakos tengerre, Magyar!
2012. október 07. írta: MammyPress Média

Konyakos tengerre, Magyar!

Kedves Giro-Szász András!

Tudom, értem én, hogy ez a konyakos dolog csak egy hasonlat volt, egy metafora az érthetőség kedvéért! De a hasonlat – legyen az bármily hétköznapi – csak akkor teljesíti be célját és funkcióját, ha a kommunikáció mindkét résztvevője érti és értelmezni is képes…

Nos, az ön számára a tengeri utazás, ahol épp viharba kerül a hajó, és a konyak úgy tűnik, hogy természetes, kézenfekvő hasonlatok voltak, feltehetően mindkettőhöz volt már szerencséje.

A pedagógusok többsége azonban nem hogy tengeri hajókázásra nem jut el sokszor egész életében, de egy üveg konyak megvásárlása is külön költségvetési tétel a családi kasszában!

Pedig bizonyára jól esne nekik egy-egy nehéz nap után, amikor éhbérért dolgozva lenyomták az órát a feldolgozhatatlan, ámde kötelező tananyagból, azoknak a gyerekeknek, akiket a szülők hiányában nekik kéne – minden eszköz nélkül – nevelni is. Nem lehet könnyű dolguk, és bizonyára jól esne ilyenkor hazaérve beülni egy karosszékbe, egy pohár konyakkal és egy verseskötettel, hogy töltődjenek másnapra!

Ehelyett azonban – még ha tellene is efféle luxusdolgokra – nekiállnak a másnapi óraterveknek, meg az ezerféle adminisztratív feladatnak. Hiányzások nyilvántartása, késési percek összeadogatása, tankönyvméricskélés… mikor mi akad, hogy megtöltse üres hétköznapjaikat!

Egy baj van: ezek a pedagógusok azokkal a gyerekekkel evezgetnek a háborgó Nemzeti Alaptanterv tengerén, akik majd a mi generációnkat kell, hogy eltartsák és tisztes öregkorhoz jutassák. Ehelyett önöktől – és az eddigi valamennyi kormánytól – mentőmellény és csónakmotor helyett konyakot kapnak! De még azt sem tálcán, hanem a fejükhöz vágva…

Ez lett a pedagógus-életpályamodellből 2012-ben. Kíváncsian várom a folytatást! Csak kérem, kicsit óvatosabban, mert az eddig intézkedéseiktől mintha tengeribeteg lennék – pedig még én sem jutottam el a tengerhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr626387011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2012.10.07. 18:43:06

Meg is érdemlik a pedagógusok, meg egyébként a többiek isa, a sorsukat. Nem mondom Lengyeolrszágban sem könnyű, de emlékszem, mikor ily durván ki akartak cseszni velük összefogtak és a törvényes keretek között, olasz sztrájkot folytattak. Hirtelen a diákok például nem kapták volna meg az érettségi bizonyítványukat, aminek híjján senki sem jelentkezhetett volna továbbtanulni. De a bizonyítvány kiállításának és a napló lezárásának hiányában a következő osztályba sem léphetett volna a tanuló. A szülő döntötték el a vitát és a pedagógusok oldalára áltak. Na ettől a félázsiai birkáktól ilyesmit a hazai pedagógusok azért ne várjanak.

283390 2012.10.07. 19:33:31

Mammy, ez sajnos minden "életpályamodellel" így van...

275456 2012.10.07. 20:01:10

[okok](#1464694) Igen, tudom... de többségét ki tudtam zárni az életemből! A gyerekeim többsége azonban még iskolás... nekem nem mindegy, kire bízom őket és mit csinálnak ott velük... hiszen az aktív napjuk nagy részét ott töltik! Bár belegondolva néhány tananyagba - lehet, hogy jobb lenne, ha a tanárokkal közösen inkább konyakoznának a suliban! Felszabadítóbb és élet-közelibb lenne...

286956 2012.10.08. 10:41:05

én is kérek életpályamodellt

199664 2012.10.09. 12:38:24

Azért orsdzága válogatja,meg pedagógusai is!! Sl.-ben a sztrájkoló pedagógusoknak beintett a kormányzat,ráadásul a sztrájk napjára nem kaptak fizetést,de a tb-hozzájárulást,meg az adót levonták a fizetésükből!Ki kellett jelentkezni a biztosítóból,aztán vissza! Jól kib..tak velük,ráadásul nevetségessé tették őket! Most pedig 5 napos sztrájkot hirdetnek! Asztrájkolók majd fizetést sem kapnak arra a hónapra!! Mindezt azért,hogy a pedagógus szakszervezet látszattevékenységét igazolják!

110481 2012.10.09. 12:52:34

5.-re A sztrájk idejére nem jár fizetés! Azt a "Szakszervezetnek" a sztrájkalapból kell folyósitania. De lefogadom bármibe, hogy a szakszervezetek nem halmoztak fel erre a céllra egy fillért sem. Az 5 napos sztrájk azt jelenti, hogy adott havi fizetésük 3/4-ét kapják csak meg, és teljesen jogosan.

201832 2012.10.09. 15:15:15

Nem jut konyakra, hát nem jut! Azért van a házi pálinka főzés! De ennek a népnek semmi sem jó, irgumburgum! A tengeren meg különben is rumot szokás inni, nem értem az egészet.

12214 2012.10.09. 22:04:00

4-re: megkaphatod az enyémet, ha olyan nagyon szeretnéd, szívesen lemondok róla.