Csernobil - és a suttogók ébredése
2018. április 27. írta: MammyPress Média

Csernobil - és a suttogók ébredése

Emlékezünk vagy elmegyünk mellette… de 32 éves lett e tény… Nem kerek, nem is különleges évforduló - talán a választási eredmények árnyékában bújkáló “Paks II” dosszié teszi mégis kiemeltté ezt a megemlékezést!

32 éve ezekben a napokban a Svéd készülékek fura dolgokat jeleztek, és mi még nem is sejtettük, milyen veszély leselkedik ránk, és mekkora tragédia történt néhány órával korábban - boldogan (vagy kényszerből, ez most mellékes) készültünk a május elsejei felvonulásra…

maxresdefault.jpgEmberi mulasztás okozta, mint kiderült… Kísérletet végeztek, mert a szovjeteknek élen kellett járni mindenben! Csakhogy hibás volt a tervezés…

Érdekes módon a robbanás következtében azonnal “csak” egy ember halt meg, és egy másik utólag halt bele sérüléseibe. Két élet...

Ami azonban ott elszabadult, arra nincs szó! Csak az oltás során 28 ember vesztette életét a sugárfertőzés miatt, de hogy összesen hány áldozata van a tragédiának, azt megbecsülni sem lehet!

A közvetlen áldozatok egy részének teste ma is ott nyugszik a négyes reaktor szarkofágja alatt! A közvetett áldozatok számát pedig tippelni sem képes senki: emberek ezrei szenvedtek sugárfetőzés következtében kialakult betegségektől. Még itt, sokszáz kilométerrel messzebb is ugrásszerűen megemelkedett a leukémiások és egyéb daganatos betegségek száma…

És akkor még nem beszéltünk azokról, akik élték életüket, és egy pillanat miatt elveszítve mindenüket, addigi életüket: menekülniük kellett! Nem tudva, hova érkeznek, nem csomagolva, csak menni mielőbb, hogy túlélhessék… Túlélték, hogy egészségileg milyen következményekkel, azt nem lehet követni, de hogy ők is áldozatok, ha élnek is - ez biztos! Belegondolt már valaki, milyen érzés lehet mindent otthagyni?!? Nekünk egyszer egy bomba miatt el kellett hagyni a lakást - elmentünk addig vacsorázni, de így is ki voltunk akadva: épp hajat szárítottam, és csapot-papot ott kellett hagyni, sürgetett a rendőr… Csakhogy mi két óra múlva visszatértünk! Ők soha nem tehetik ezt meg… Gyerekeim már unják, amikor a városban járva örvendezve mutogatom: ide jártam iskolába, itt laktam, itt születtem - ők ezt soha többé nem tehetik meg…

1-6.jpg

Gorbacsov szerint Csernobil robbanása gyengítette meg a Szovjetuniót is… Lehet benne valami, nem tudom, nem is igazán érdekel! De azt tudom, hogy a 26-án hajnalban bekövetkezett robbanást április 28-án este mondták be először a Petőfi rádióban! És még akkor sem lehetett sokat tudni, hogy ez veszélyként leselkedik ránk nézve - csak a robbanás tényét! És hogy magasabbak az értékek Svédországban… Minket bizonyára átugrott!

De a suttogás elindult, és akinek bármi információja volt - igaz, akkor is, ha téves volt, de hát: félelem lengte be a napokat - azonnal igyekezett a maga suttogó csatornáján közzétenni… Na igen: Facebook nem volt akkoriban! Még a telefon is státuszszimbólumként funkcionált… Óvónők szóltak egymásnak, hogy “erősen süt a Nap, ne menjetek udvarra”, egymást figyelmeztették - sokan az állásukat kockáztatva - hogy ne vigyenek ki állatokat a legelőre, hogy ne vegyenek zöldséget… Suttogó összefogás - vajon ma működne?

És nem csak a suttogás indult el, hanem az ébredés is! Visszatekintve: ez volt az a pont, ahol azok az emberek is eszmélni kezdtek, akik hittek az előző rendszerben, avagy egyszerűen “elvoltak benne”, alkalmazkodtak és élték kis életüket: ezt itt meg lehet tenni? Ez volt az a pillanat, amikor megkérdőjeleződött mindenki számára a Hatalom szavahihetősége: ezek tényleg hazudnak? És elhallgatnak egy ilyen dolgot? És kitérnek a válaszok elől? Az emberek fejében akkor indult el a rendszerváltás!

Lám, még egy ekkora tragédiában is van valami, ami - ha jónak nehéz is nevezni, de - pozitív hozadékként mindenképp észre kell venni! Talán az a tény, hogy emberek milliói indultak egy szabadság felé vezető irányba némi értelmet adna ennek a borzalomnak - már ha nem tudnánk, hogy mára azért ez a szabadság egyre kevésbé érződik, a volt Szovjetunió területén és Magyarországon is!

Hogy lehetett-e volna bármit tenni még - sose derül ki! Ahogy az sem, hány magyar áldozata van, és hány szenvedője még a mai napig is… Barátaim között is akad több is, akiket - vagy akik hozzátartozóit - a semmiből érkező leukémia ragadott el… Szerencsére olyan is akad, aki kapott még egy esélyt. de nem ez a jellemző! Értük vajon ki a felelős? Az emberi mulasztó? A Szovjetunió? A magyar vezetés? Kérdések 32 év után is vannak, de a válaszok már nem segítenek…

Egy kérdést leszámítva: milyen tragédiát kell majd elszenvednünk ahhoz, hogy megint egy kicsit felébredjünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr913874152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filepz 2018.04.29. 06:28:13

A képen látható erőmű és a temető egy Greenpeace demonstráció, semmi köze Csernobilhoz.

www.ecowatch.com/30-ways-chernobyl-and-dying-nuke-industry-threaten-our-survival-1891123469.html

bbocs2 2018.04.29. 11:34:37

Olyan szó, pedig, hogy "sugárfertőzés", nem létezik, ugyanúgy, mint "lábtörésfertőzés" és "vörösiszapfertőzés" sem.
Amikor egy cikkben ez megjelenik, akkor a szerző bebizonyítja, hogy semmit sem konyít a témához.

MammyPress Média 2018.04.29. 11:44:46

@filepz: Az erőmű áldozataira emlékezve szerintem kifejező kép...

MammyPress Média 2018.04.29. 11:59:47

@bbocs2: Kedves bbocs2!

A sugárzás emberi szervezetre gyakorolt - nem épp kedvező - hatását a köznyelv csak így emlegeti... és ez nem egy tudományos írás.
EZ az írás az emberekre próbált megemlékezni, azokra, akik nem élték túl, és azokra, akiknek ez egy új életet jelentett.
És egy politikai jelenségre próbált rávilágítani, amely az emberek átverésével kezdődött, és bebetonozottnak vélt rendszereket ingatott meg.
Sok dolog kimaradt belőle... A három hős, aki (remélhetőleg önként) merült alá a biztos halálba, hogy megelőzzön egy nagyobb katasztrófát. Vagy arról se, hogyan és miért lett hirtelen a Lenin Atomerőműből egyszerűen csak "Csernobili erőmű"... És arra se tértem ki, milyen ellentmondásos, hogy emberek ezreitől vettek el éveket, csupán egyetlen ember kapott tíz évet!

bbocs2 2018.04.30. 11:10:44

@MammyPress Média: Önnek van felelőssége és választása: tovább terjeszt félrevezető dolgot, vagy sem.
A szavaknak van ereje, hangulata, sugallata, érzelmi hatása, lásd "migráncs" használata "menekült" helyett - ég és föld a különbség aközött, amilyen hatást ér el.
Az egyik korrekt, tárgyilagos, a másik hatásvadász, rettegéskeltő, hazug.

miketbeszéltek 2018.04.30. 12:10:25

"Az egyik korrekt, tárgyilagos, a másik hatásvadász, rettegéskeltő, hazug."
Mindkettő hatásvadász, és hazug, két túlzó szélsőség, de a szó eredeti jelentését a migráns adja vissza, persze
a kapcsolódott asszociáció más kérdés. A bevándorló lenne a korrektebb kifejezés.
A sugárfertőzés meg miért is hatásvadászabb, a-szakmailag valóban korrekt-sugárterhelés, sugárbetegség, sugárártalom kifejezésnél? Sőt a közismertebb sugárfertőzéshez képest ez inkább diplomatikus kifejezés.

eßemfaßom meg áll 2018.04.30. 19:39:53

"milyen tragédiát kell majd elszenvednünk ahhoz, hogy megint egy kicsit felébredjünk?"

soksok ilyan tragikusan szar, tudatlanságtól bűzlő demagóg rettegdeposztot kell még elszenvednük.
süti beállítások módosítása