Szabadság...
2018. április 21. írta: MammyPress Média

Szabadság...

Gyermekként - az "átkosban" cseperedve - egy vágyam volt: a szabadság! Ennek persze a politikához semmi köze nem volt! Ha nem is egyedi, de szokványosnak semmiképp nem mondható életkörülményeim váltották ki, hogy csak egy dolog lebegett a szemem előtt: mielőbb szabadnak lenni, a saját életemről magam rendelkezni!

Együtt nőttem fel a rendszerváltás igényével, egyszerre "értünk meg". Én végre megismertem az önrendelkezés szabadságát, és egy új rendszer megteremtette annak lehetőségét is... Vagy legalábbis: akkor úgy tűnt!

És igen, volt számtalan hibája - ahogy nekem is! Hiszen az emberek - az országban és a vezetésben egyaránt - ugyanazok maradtak! És amíg én erről álmodoztam, addig a többség nem is ismerte fel az ebben rejlő lehetőségeket... Nem tudtak élni a rendszer adta szabadsággal, nem tudtak mit kezdeni az ismeretlen dolgokkal, és azokkal, akik a lehetőségekkel nem élni, hanem visszaélni kezdtek! És persze a többséget riasztotta, hogy veszélybe került a megélhetése, a létbiztonsága, fel sem fogták, hogy a szabadság azt is jelenti: mostantól a boldogulásuk a saját felelősségük! Nem is csoda, ha sokan oda húztak (húznak ma is), ahol legalább egy kis koncot dobnak neki...

Én nem vártam csodát - nekem a lehetőség maga volt a csoda! Nem zavart, hogy elvették a munkámat, teremtettem magamnak! Nem érdekelt, hogy tönkretették az életemet, új alapokon újra építettem azt! Nem érdekelt a sok ideológia katyvasz, a politikai lózungok - én tettem a dolgom! Éltem! Végre szabadon...

Aztán jöttek a pártok, és a voksomat kérték... Négyévente felbukkantak, és csak ezt akarták! Szabadon választhattam közöttük - más kérdés, hogy nem igazán lehetett: egyik sem volt sokkal jobb a Deákné vásznánál... 

Majd jött egy párt, aki harsányabb volt a többinél! S bár a szólamai ékesek voltak, a döntései sorra olyanok, amelyek befolyásolták a hétköznapjaimat! Szabályozni próbálták! Kellenek a szabályok, sosem vitattam, csak épp egyre több volt a felesleges szabály! Nem részletezem, csak egy kissé szélsőséges példán keresztül annyit mondanék: nem szeretnék olyan világban élni, ahol csak azért nem ölnek meg, mert a törvény tiltja, és börtön jár érte! Olyan világban szeretnék élni, ahol az életet tisztelik... A szabályok is!

Mostanra azonban mindegy, mit szeretnék! Ahogy fogyott a levegő és az élettér, ahogy fogyott a szabadság, úgy kezdtem egyre többet foglalkozni a politikával! Próbáltam hangot adni azoknak a dolgoknak, amelyek igazságtalanul érintettek embereket, amelyek szembe mentek az élet és a szabadság tiszteletével! És egyre több ilyen akadt... Csakhogy a hangom már egyre kevesebb emberhez ér el! 

Mostanra ott tartunk, hogy lassan elfogyott az élettér! Ha nem állsz be a sorba, ha nem vagy hajlandó azt mondani, amit sulykolnak, akkor ellenség vagy! Akinek nem jár az élet, a szabadság!

Az anyámnak meg tudtam bocsátani, hogy elvette a gyerekkorom szabadságát! Egyrészt mert kamatoztattam felnőttként, másrészt: mert az anyám! De ezek idegenek, és nem kapok érte semmit cserébe... Tisztelnem sincs miért őket, hisz építeni, alkotni képtelenek...
Ellenségnek, idegennek kiáltanak ki a saját hazámban, mert mást gondolok a világról a tapasztalataim alapján, mint amit szeretnének, hogy gondoljak a szólamaik alapján...
"El lehet menni innen" - és mennek is sokan! De nekem ez az egy, ami megmaradt: az emlékekként visszaköszönő terek, fák, utcák... az életem pillanataira emlékeztető helyek... ezekből lettem én! Ez a hazám!

A munkámat - ameddig még lehet - még mindig aszerint választom meg, amit csinálni szeretek. Megszabhatják, hogy meddig érjen el a hangom, de azt nem, hogy mit mondjak, pláne, mit érezzek! Ez az én szabadságom!
És - legyek bár ellenség - továbbra sem szabhatják meg, hogyan éljek, és mit gondoljak a világról!

Az én szabadságomat nem vehetik el!!!

Csak...

...mi lesz a gyerekeimével?!?

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr7913852962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása