Reklámadó-reklamáció
2014. június 07. írta: MammyPress Média

Reklámadó-reklamáció

Törvényhozás magyar módra

reklamado2.jpgNem is kéne, hogy érdekeljen… Hiszen nem vagyok médiacég, nem én kell majd megfizessem! És ez nem is olyan, mint a bankadó – nem fogják tudni rám terhelni az érintettek. Bár megfenyegettek, hogy mostantól nem lesznek a „kedvenc” sorozatok, meg tehetségkutatók, de az az igazság, hogy ezeknek nem vagyok célközönsége! Oké, tudom – van, aki este hazazúg a melóból, és se ideje, se ereje többre, vagy épp megszokta őket és hajtja a kíváncsiság, nekik biztosan nagy érvágás lesz… Csakhogy ennek az egésznek a kiagyalása és a tálalása: megőrjít! Az a mód, ahogy lenyomják a torkomon, attól úgy érzem, hogy megfulladok!

Már egyszer kitalálták, le is lett hurrogva… és jöttek a választások – hát nem vetették be. Illetve – adó lévén: ki! Választás után azonban éppen hogy megalakult a régi-új kormány, első intézkedései közepette benyújtotta és – mivel pont aznap biztosította be magát a kormány, hogy a házelnök szavazata se hiányozzon a kétharmadból – el is fogadta a reklámadó törvény tervezetét. Természetesen – régi jó szokásukhoz híven – az egész úgy született meg, hogy semmiféle szakmai, vagy más érdek-képviseleti egyeztetés nem történt!

Nekem ez már így is gusztustalan, de még talán megemészteném. Mit érdekel, hogy hazavágják a kereskedelmi csatornákat, főleg azt, amelyik nem fekszik „jól”? Na jó, nem túl szerencsés… meg kicsit sérti azt a sajtószabadságnak nevezett „izét”, ami a rendszerváltásnak nevezett „izé” kevéske pozitív vívmányainak egyike volt…

És igen, a legtöbb médiának reklámból van a fő bevétele, és lehet, hogy ma „csak” a kereskedelmi tévé dől kardjába az új adótól, de már rebesgetik a kiterjesztést, és hamarosan a közösségi portál hirdetései is bele fognak tartozni…

Mégis, ami a legjobban felháborít, az az elv! Tegyük fel, hogy én vagyok a kereskedelmi csatorna döntéshozója. Elvárják, törvény is kötelez rá, hogy legyen rövid- és hosszútávú tervem! Mégis nem tudom, hogy honnan kellett volna tavaly, a tervezéskor tudnom, hogy idén júniusban hoznak egy új törvényt, amely augusztusra már jelentős bevételkiesést, és még jelentősebb fizetési kötelezettséget jelent majd?!? Hogyan kell megtervezzem – én, a vállalkozó – a következő évemet, ha bármikor füttyenthet valaki, és évközben felrúghatja mindazt, amihez a terveimet kell igazítsam?

Számomra egyszerre szűnik meg ezzel és – sajnos nem egyedi történet – az ehhez hasonló esetekkel, döntésekkel a jogbiztonság, és a sajtószabadság.

És hogy két hányinger után biztos viszontlássam az ebédem: ezek után a képembe vágják, hogy ez így jó – és hogy az így nyert bevételt majd iskolák fejlesztésére fordítanák… Vagyis: még én érezzem magam rosszul, hogy elvenném a következő generációtól a lehetőséget!

Tudom, örüljek, hogy mindezt még leírhatom… Persze, azért csak óvatosan: költekezésről, és prominens kormányszemélyekről inkább nem ejtek szót – mert értem nem jönnének tüntetni még az ablakom elé. Igaz, kirúgni sem tudnak, ellenben már túl vagyok négy vagyonvizsgálaton. Ötödiket nem kérek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mammypress.blog.hu/api/trackback/id/tr206387095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2014.06.08. 17:51:58

˝...az így nyert bevételt majd iskolák fejlesztésére fordítanák˝ Tuljadonképpen ez nem állami és önkormányzati feladat lenne? Elfogyott a lóvácska?

169889 2014.06.08. 18:34:25

Lusta, nekem is ilyesmi jutott az eszembe, előbb kisajátitják a malacot, majd hozzá sarcolják a moslékra valót.

ejmiakő 2014.06.09. 22:15:48

Az nektek sajtószabadság, amikor a magántulajdonú média a tulajdonosok érdekei szerint hazudik? Vagy amikor vajákosasszony jósol a "szabad" tv-ben? Meg asztrológus hülyíti a népet? Gyözike szerintetek a szabadság hordozója? Persze a hülyítés, a népbutítás, a fosztogatás is lehet szabadságjog. Hacsak úgy nem. Mert ezekhez képest már sok van lefele.

ejmiakő 2014.06.09. 22:16:38

4. Természetesen már nem sok van...

275456 2014.06.10. 14:11:05

Ejmiakő! Igen - sajnos ez is része, de erre van orvoslat... (na jó: elvben) Ha valakit hazugságon érsz - perelheted. Ha nem vagy érintett, csak tudod, hogy agyat mos: van távirányító... Minden éremnek két oldala van, ez a sajtószabadság másik oldala. Én nem is az RTL-t sajnáltam - bár azt sem lenne joga senkinek így kicsinálni - hanem a törvénykezésnek ezt a módját tartom (finoman fogalmazva) felháborítónak. És az élet minden területéről hosszan tudnám sorolni a példákat... De az útlevélen kívül sajtószabadság az egyetlen valós vívmánya a rendszerváltásnak - ezért ez érint a legérzékenyebben!

ejmiakő 2014.06.10. 18:07:11

6. Nem az a bajom, hogy a törvény ellen háborogsz. Az a gond, ha elhiszed, hogy a rendszerváltás elhozta a sajtószabadságot. A globális médiális terror korában. Hiszen csak a technika változott. A kádári idöben mindenki tudta mi a helyzet, ha a TASSZ cáfolt valamit. Ma pedig az un. tükörszoba technikát használják: 100 különbözö hazugság közé rejtik az igazat. Csak fogalmad se lehet róla, melyik az. De 10 év múltán rámutatnak: hiszen megírtuk, bemutattuk. Dezinformációs világban élünk. Ha te ezt sajtószabadságnak vélted, nagyon el vagy tévedve. A sajtószabadság szt jelentené, hogy a tömegnek joga és valódi lehetösége lenne a valóság megismerésére. (Ez lenne a demokrácia egyik feltétele, ugye.) De erröl szó sincs! A hazugságoknak a tözsdén mérhetö értéke, ára van. Ez a világ így müködik.

ejmiakő 2014.06.11. 09:24:28

Érdekes, hogy ilyesféle vélekedésnek senki sem mond ellent, a legközelebb viszont folytatjátok ugyanott a "sajtószabadsággal".

275456 2014.06.11. 14:15:48

Mint mondtam: engem a törvényhozás módja zavar! Az, hogy eldöntik, és tökmindegy, hogy az jó vagy sem, az lesz, mert csak! És ha ütközik egy másik törvénnyel, akkor fogják és átírják! És tőled meg tőlem elvárás a jogkövető magatartás, a törvény tisztelete és betartása - de tőlük egyrészt nem, másrészt nemhogy jogkövető nem lehetsz, lassan azt sem lehet követni, hogy egyáltalán mit kéne követni... A példánál maradva: addig csűrték-csavarták, amíg az egyik csatornának lett kiskapu, a másik - no igen, ők nem "feküdtek le" - nekik nem. Részemről mindkét csatorna egy halom "izé" - de nem ez számít! A törvény előtt egyenlő kéne legyen... A sajtószabadság pedig ott jön a képbe, hogy jelenleg minden média vagy "lefekszik" a hatalomnak, vagy egyszerre csak jön egy szabály, egy vizsgálat, egy törvény... és egyszerűen megszűnik létezni! És ez minden, csak nem sajtószabadság, nem demokrácia...

275456 2014.06.11. 15:00:53

A mai sajtó így működik: http://www.hir24.hu/belfold/2014/06/11/a-kozmedia-kimaxolta-a-lazar-ellenes-tuntetest/

13904 2014.06.12. 13:56:46

Ezeket sem árt elolvasni: http://fsp.nolblog.hu/archives/2014/06/07/Azt_csiripelik_a_verebek_hogy_Orbannak_uj_kormanya_van/

69910 2014.06.12. 15:35:01

4 re , ejmiakő, Döntsd el, hogy a reklámadót azért vezették e be, mert kell a kormánynak a pénz, vagy azért, hogy hazug, vagy hülye, hülyítő műsoroktól védjék meg vele az állampolgárokat? Mert a ha a PÉNZ kell, több pénz a kormánynak, akkor a hülyítő műsorokt sugárzó magántévék bezárnak és ugrik a bevétel. Vagy ha nem zárnak be, csak a műsoraikat degradálják még hülyébbre, nem lesz nézőközönségük, a a lóvé akkor is ugrik és a szegény gyerekek az iskolában, nem csak tankönyvet nem kapnak, hanem ebédet sem. Ha pedig nem az a PÉNZ miatt vetették ki a reklámadót, hanem a hülyítő, vagy akármilyen műsorok ellen, akkor meg nyíltan mondják ki, hogy ezután a királyi tévéknél és a magánszektoroknál egyaránt tilos a hülyeség terjesztése, még ha sajtószabadságnak nevezik is azokat. És majd kérdezzék meg az "ejmiakő" és hasonlóan okos, mindenhez értő, tudó zseniket, nemzetmentőket és egyéb nicknevű kormány-lojális elemeket, hogy mi a hülyeség és mi nem az, S hogy a Marinéninek mit szabad néznie a kilencdioptriás szemüvegével, hogy el ne sorvadjon az erkölcse.

ejmiakő 2014.06.12. 17:17:22

9. Persze hogy nincs. Se demokrácia, se sajtószabadság. De nem is volt.

ejmiakő 2014.06.12. 17:19:31

12. Ez egy igazi álbalos vélemény. Reklámot a magyarnak! Ha beledöglik, akkor is. Vagy méginkább.

13904 2014.06.13. 12:35:54

14. ejmiakő 2014. 06. 12. 17:19 Mit gondolsz: a reklámadó miatt majd megszűnnek a tv reklámok? Akkor miből tartják fenn a kereskedelmi csatornákat? Ellenkezőleg: még több lesz a reklám, hiszen az adó miatt kiesett nyereséget pótolni kell!
süti beállítások módosítása